Depresia și anxietatea, rate alarmante la femeile însărcinate în timpul pandemiei de COVID-19. STUDIU

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
COVID-19 la gravide. Când e momentul PERFECT să se vaccineze, FOTO pexels
COVID-19 la gravide. Când e momentul PERFECT să se vaccineze, FOTO pexels

Pandemia de COVID-19 a provocat o creștere alarmantă a incidenței depresiei și anxietății la viitoarele mame, arată un nou studiu. 

Un nou studiu arată că în rândul femeilor însărciate s-a înregistrat o creștere a ratelor de depresie raportate cu, în medie, 30% față de nivelurile pre-pandemia COVID-19, de la valori prepandemice de 17%, la circa 47%. De asemenea, ratele de anxietate au crescut cu 37% în cazul gravidelor, ajungând acum până la 60%.

Cercetarea a constatat că sprijinul social protejează împotriva simptomelor de anxietate asociate cu pandemia, dar a evidențiat schimbările aduse serviciilor de maternitate – adică izolarea forțată și alte restricții - ar putea afecta sănătatea mintală a viitoarelor mame.

În lucrarea publicată de BMC Pregnancy and Childbirth (link direct studiu), cercetătorii spun că este posibil ca anularea programărilor la controale și alte modificări ale contactului față în față cu medicii, dar și cu cei din jurul lor, ar fi afectat bunăstarea femeilor însăcinate.

Autorul principal al studiului, dr. Silvia Rigato, a explicat că este vital să „protejam bunăstarea mamei în timpul sarcinii și după aceea” și „să ne asigurăm că tuturor copiilor și noilor lor familii li se oferă cel mai bun început posibil în viață”.

Studiul, care a fost evqluat de experți, a inclus 150 de femei însărcinate și s-a desfășurat în perioada apogeului crizei de coronavirus, între aprilie 2020 și ianuarie 2021 - înainte de lansarea programului de vaccinare contra COVID-19 - și a fost condus de Dr. Maria Laura Filippetti și Dr. Rigato, cercetători de la Essex Babylab, de la Universitatea din Essex.

Lucrarea a arătat că traumele prenatale, cum ar fi cea experimentată în timpul pandemiei de COVID-19, pot amplifica semnificativ vulnerabilitatea la problemele de sănătate mintală a gravidelor.

De asemenea, din studiu a reieșit că femeile însărcinate care aveau simptome depresive mai pronunțate au raportat că se simt mai puțin atașate de bebelușii lor nenăscuți.

„Deși acest rezultat este în conformitate cu observațiile anterioare conform cărora starea de spirit a femeii în timpul sarcinii influențează relația timpurie cu copilul ei, întărește necesitatea ca autoritățile să sprijine gravidele pe tot parcursul sarcinii și în perioada postnatală, pentru a le proteja sănătatea lor și dezvoltarea copiilor lor”., a punctat Dr. Rigato.

Foarte important, cercetarea a dezvăluit, de asemenea, efectul pozitiv pe care sprijinul social îl joacă în protejarea sănătății mintale a viitoarelor mame.

Autorii au descoperit că femeile care au considerat impactul COVID-19 ca fiind mai negativ au prezentat niveluri mai ridicate de anxietate.

În mod esențial, însă, ajutorul venit din partea partenerilor de viață, a familiei și a prietenilor, dar și suportul personalului medical, a acționat ca un factor de protecție și a fost asociat cu mai puține simptome negative la gravide.

Aceasta arată, a subliniat Dr Filippetti, că trebuie făcut mai mult pentru a ajuta femeile în această perioadă vulnerabilă din viața lor.

„Ratele ridicate de depresie și anxietate, în timpul pandemiei, evidențiate de studiul nostru, sugerează că femeile însărcinate se confruntă cu o criză de sănătate mintală care poate interfera semnificativ și poate afecta major legătura mamă-copil în timpul sarcinii, și poate avea un impact potențial asupra rezultatului nașterii, precum și mai târziu în dezvoltarea sugarului și a copilului”, a accentuat ea. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel