DEXAMETAZONA și alți corticosteroizi, tratament pentru COVID-19. Noi recomandări OMS

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Injecție
Injecție

Corticosteroizii, printre care și dexametazona, au intrat în atenție, la nivel mondial, ca un potențial tratament eficient pentru COVID-19. 

Corticosteroizii sunt enumerați în lista modelului de medicamente esențiale al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), ușor disponibile la nivel global la un cost redus și cu un interes considerabil pentru toate grupurile de părți interesate.

OMS chiar a publicat, pe 2 septembrie, un Nou ghid (link direct Ghid) legat de corticosteroizi. 

Pentru realizarea Ghidului, OMS a analizat mai multe studii care au inclus în total de 7.184 de pacienți. Dintre acestea, în șapte dintre ele, 1.703 pacienți cu coronavirus au primit trei corticosteroizi sistemici antiinflamatori - hidrocortizon, metilprednisolon și dexametazonă – medicamente care sunt  utilizate pe scară largă pentru ameliorarea simptomelor precum umflarea și durerea.

Analiza celor șapte studii (link direct analiză), publicată în Jurnalul Asociației Medicale Americane, a constatat că steroizii au redus cu o treime rata de mortalitate în rândul persoanelor cu cazuri critice de COVID-19. Mai exact, conform Ghidului OMS la fiecare 1.000 de pacienți, numărul deceselor a fost redus cu 87! 

Citește și: Dexametazonă, reversul medaliei. Problema care a apărut în unele țări, acad prof dr Irinel Popescu detaliază

În urma acestei analize, OMS recomandă acum șapte până la 10 zile de tratament cu corticosteroizi pentru pacienții cu infecții severe. Atenție, însă, Organizația nu recomandă steroizi pentru cei „cu COVID-19 non-sever”.

Citește și: Dexametazona, efecte secundare devastatoare pentru anumiți pacienți. Studiu

„Grupul a concluzionat că pacienții pe deplin informați cu COVID-19 non-sever nu vor alege în mare parte să primească acest tratament, dat fiind că datele actuale au indicat că nu ar putea obține beneficii și ar putea aduce prejudicii. Mai mult, având în vedere atât sănătatea publică, cât și perspectiva pacientului, grupul a avertizat că utilizarea nediscriminatorie a oricărei terapii pentru COVID-19 ar putea epuiza rapid resursele globale și ar priva pacienții care ar putea beneficia cel mai mult de aceasta ca terapie care poate salva vieți”, notează OMS în noul Ghid. 

Citește și: Dexametazona este în Protocolul românesc de tratament pentru COVID-19 încă din MARTIE!

Raportul recent publicat confirmă un studiu din iunie (link direct studiu) realizat de cercetători de la Universitatea din Oxford, care au descoperit că dexametazona a îmbunătățit ratele de supraviețuire în rândul celor mai bolnavi pacienți cu COVID-19.

„Dexametazona este primul medicament care se dovedește că îmbunătățește supraviețuirea în COVID-19. Acesta este un rezultat extrem de binevenit”, spunea, atunci, dr Peter Horby, profesor de boli infecțioase emergente în cadrul Departamentului de medicină Nuffield de la Universitatea din Oxford.

„Beneficiul de supraviețuire este clar și mare la acei pacienți care sunt suficient de bolnavi pentru a necesita tratament cu oxigen, așa că dexametazona ar trebui să devină acum standard de îngrijire la acești pacienți. Dexametazona este ieftină, la raft și poate fi utilizată imediat pentru a salva vieți în întreaga lume”, mai arăta el. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel