Dexametazona, în Protocolul românesc de tratament pentru COVID-19 încă din MARTIE!

Dana Lascu |
Data publicării:
Fiola
Fiola

Știrea care deschide toate jurnalele la această oră nu e o noutate pentru medicii români! Dexametazona este inclusă în protocolul de tratament pentru pacienții cu COVID-19 încă din 23 martie!

În Ordinul 487 din 23 martie 2020 pentru aprobarea protocolului de tratament al infecției cu virusul SARS-CoV-2, figurează administrarea de Dexametazonă, allături de alți corticoizi sistemici, în anumite situații. Mai exact, ordinul arată că în tratament pot fi folosiți: 

„Corticoizi sistemici

Rezultatele la pacienți cu infecție cu SARS-CoV-2 au fost analizate în cadrul mai multor studii: 25 de studii nu au furnizat rezultate concludente, iar în 4 alte studii s-a constatat o agravare a evoluției bolii.În schimb, corticoizii reprezintă principalul tratament în controlul sindromului de eliberare excesivă de citokine. Utilizați la pacienți cu detresă respiratorie acută în cadrul COVID-19, corticoizii au permis reducerea semnificativă a letalității, la 46% față de 62% la cei care nu au primit corticoizi. Indicația specifică este în cazurile de COVID-19 cu exces de inflamație și eventual pneumonie în evoluție, când administrarea ar trebui să se inițieze cât mai precoce: metilprednisolon (1-2 mg/kgc/zi) sau dexametazonă, 16-20 mg/zi, pentru 5-7 zile.La pacienți cu COVID-19 este de asemenea justificat să se administreze corticosteroizi:– la cazurile care au o altă indicație de utilizare a acestora, cum ar fi criza de astm bronșic, BPCO acutizat sau insuficiența suprarenaliană;– în cazurile de șoc septic neresponsiv la amine vasopresoare (HHC, de regulă 50 mg la 6 ore)”. 

Apoi, la capitolul: 

„ VI. Alte măsuri terapeutice pot fi utile în majoritatea cazurilor:
– combaterea greței, vărsăturilor - metoclopramid, ondasetron, eventual dexametazonă;

Ce este dexametazona și la ce folosește

Dexametazona este un corticosteroid utilizat frecvent în tratamentul mai multor afecțiuni inflamatorii, incluzând probleme reumatice, o serie de afecțiuni ale pielii, alergii severe, astm, boală pulmonară obstructivă cronică, dureri oculare în urma unor intervenții oftalmologice și multe altele. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel