Dezvoltarea infrastructurii medicale, prioritară. 80 de angajări la structura care se ocupă de construcția spitalelor regionale

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
dezvoltarea infrastructurii medicale - FOTO: Freepick
dezvoltarea infrastructurii medicale - FOTO: Freepick

Dezvoltarea infrastructurii medicale se va realiza cu fonduri europene.

Dezvoltarea infrastructurii medicale este prioritară. Ministerul Sănătății a lansat în transparență decizională proiectul de Hotărâre de Guvern privind organizarea și funcționarea Agenţiei Naţionale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate. Se vor face angajări în structura care este responsabilă de construirea spitalelor regionale. 

Structură finanțată din PNRR

Agenția Națională  pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate este finanțată cu fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență. Impactul social este unul pozitiv, dat fiind creșterea accesabilității la servicii de sănătate a unui procent mare din populație prin realizarea spitalelor regionale și a altor obiective pregătite în PNRR.

”Înființarea unei agenții specializate în dezvoltarea infrastructurii de sănătate acoperă nevoia identificată de gestionare dedicată a obiectivelor de investiții și a proiectelor de construcții noi sau modernizate, echipate cu aparatură modernă, cu spații dedicate intervențiilor sau tratamentelor pentru recuperarea stării de sănătate a populației în aceeași măsură cu creșterea accesului populației la servicii de sănătate prin realizarea spitalelor regionale, construcții noi și moderne.

De asemenea, experiența ANDIS va fi benefică în planificarea și realizarea acestor investiții astfel încât în cel mai scurt timp infrastructura de sănătate din România să fie modernă și accesibilă populației, indiferent de regiunea geografică în care aceasta trăiește, fiind încurajată solicitarea serviciilor medicale dedicate pe localitate, județ, regiune, fiind redusă astfel mobilitatea și supraaglomerarea unor centre de diagnostic și tratament.

Astfel, pe termen mediu și lung se estimează că, odată cu accesul la servicii medicale de prevenție și asistență medicală primară, costurile cu sănătatea vor intra pe un palier constant, fiind mai simplu de estimat și de inclusă nevoi în bugetele instituțiilor de sănătate, măsurile descries în PNRR fiind complementare pe toate palierele”, arată Ministerul Sănătății.

Vezi și: Cum protejăm copiii de caniculă. Ciuhodaru: Nu au capacitatea de a aprecia corect pericolul

80 de posturi 

În cadrul agenției se vor înființa și 80 de posturi. În cadrul structurii organizatorice, prin ordin al ministrului sănătății, se pot organiza servicii, birouri și/sau compartimente, la propunerea președintelui ANDIS, cu avizul Consiliului de supraveghere și cu încadrarea în numărul maxim de posturi şi bugetul aprobat

“Numărul maxim de posturi este de 80 și cuprinde funcții publice și funcții contractuale, inclusiv funcțiile de președinte și vicepreședinte”, prevede proiectul de hotărâre de guvern.

Vezi și: Bolile cardiovasculare ucid 1 din 3 români. Dina: Suntem campioni la accesul la medicație de ultimă generație

Care va fi rolul Agenției

Ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila: "E bine să existe o agenție specializată pentru că lipsa investițiilor în ultimii 30 de ani în sectorul sanitar public a creat o mare nemulțumire și a limitat accesul pacienților la servicii de sănătate. Instituția va fi condusă de un președinte interimar pe care – conform acordului cu Comisia Europeană -, Ministerul Sănătății trebuie să îl desemneze pentru o perioadă de 6 luni iar până la finalul anului, această agenție ar trebui să aibă cel puțin 52 de posturi ocupate. E nevoie de oameni bine pregătiți care să ducă la bun sfârșit dezvoltarea infrastructurii în Sănătate".

Agenția Națională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS) va fi o instituţie publică cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Sănătății și va avea drept rol principal dezvoltarea infrastructurii de sănătate.

 

Agenția va avea ca obiective principale preluarea, continuarea și finalizarea celor 3 proiecte de construcție a spitalelor regionale Iași, Cluj și Craiova și preluarea a cel puțin 3 proiecte de construcție de unități spitalicești din lista de 25 de investiții în infrastructura publică nouă prevăzută în Planul Național de Redresare și Reziliență.

De asemenea, instituția trebuie să asigure un management performant al obiectivelor/proiectelor de investiții de importanță considerabilă în infrastructura de sănătate.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel