Cum protejăm copiii de caniculă. Ciuhodaru: Nu au capacitatea de a aprecia corect pericolul

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
copiii - FOTO: Freepick
copiii - FOTO: Freepick

Căldura poate să reprezinte un real pericol pentru copiii. Părinții trebuie să țină cont de câteva sfaturi pentru a-i proteja de razele arzătoare ale soarelui.

Medicul primar urgențe, Tudor Ciuhodaru, a transmis un ghid despre cum părinții își pot proteja copiii în aceste zile de vară arzătoare. Medicul a întocmit o listă cu 10 reguli de urmat. 

Copiii trebuie protejați de soare

În aceste zile extrem de călduroase organismul suferă. Și copiii sunt vulnerabili, de aceea părinții trebuie să le acorde o atenție sporită. Astfel, medicul primar urgențe, Tudor Ciuhodaru ne spune ce trebuie să facem sau să nu facem în aceste zile. 

E cod roșu de epuizare termică. Protejați-vă copiii de soare!

1. Nu-i expuneți între orele 10 – 16 (atenție la alegerea locului de joacă sau la deplasarea/staționarea prelungită cu/în mașina).

2. Copiii cu vârste sub șase luni nu trebuie expuși direct la soare.

3. Copiii peste șase luni pot fi expusi doar dimineața sau seara și doar după ce s-a aplicat cremă cu SPF 50.

4. Căutați umbra și aveți grijă să utilizați umbrele la plajă (și să rămână cât mai mult timp sub ele). !!!Apa și nisipul amplifică efectul radiaţiilor solare iar senzaţia de confort termic nu îi protejează de arsuri.

5. Pentru a beneficia de calitățile fotoprotectoare a cremelor solare trebuie să le aplicați corect și în cantitate suficientă.

6. Cremele trebuie să fie aplicate cu 20 de minute înainte de expunerea la soare și reaplicate la fiecare două ore sau imediat după ce au ieșit din apă.

7. Nu uitați de zonele mai puțin accesibile: urechile sau degetele de la picioare.

8. Utilizați balsam de buze fotoprotector.

9. Îmbrăcăminte adecvată (deschisă la culoare, din bumbac, sunt utile șepcile sau pălăriile de soare, există chiar tricouri din țesături speciale care protejează de razele UV).

10. Hidratare corespunzătoare. Un pahar de apă la 15-20 de minute înainte de a apărea senzația de sete, transmite Tudor Ciuhodaru. 

Vezi și: Chirurgia cardiacă minim invazivă, benefică pentru pacienți. Ce BOLI se pot trata. Costache: Pacienții nu mai stau 10 zile în spital, ci 3 - 4

Copiii, mai sensibili

Potrivit medicilor, copiii sunt mult mai sensibili la expunerea la soare. 

”Atenție. Trebuie să știți. Copiii sunt mult mai vulnerabili la expunerea la soare. Pielea este subțire și cu un sistem de pigmentar insuficient dezvoltat. Mecanismele de termoreglare sunt mai puțin eficiente. Nu au capacitatea de a aprecia corect pericolul. Risc crecut de insolație, deshidratare, arsuri solare și supraexpunere la radiațiile ultraviolete. 

Nivelul de ultraviolete(UV) e maxim la orele amiezii. Apa și nisipul amplifică efectul radiaţiilor solare (reflectă aproximativ 30% din UV). Efectele negative ale UV sunt de tip cumulativ (întreruperea repetată a expunerii la soare sau statul în apă influenţează doar confortul termic şi nu efectele negative ale ultravioletelor ce sunt de tip cumulativ).

Bronzarea nu conferă niciun mecanism de protecţie făţă de efectele radiaţiilor ultraviolete. Statul în apă duce chiar la amplificarea efectelor nocive ale razelor ultraviolete (şi chiar dacă avem confort termic arsurile solare şi insolaţia se instalează cu usurinţă)”, mai explică medicul. 

Vezi și: România, "singura țară care nu a cumpărat încă medicamentul anti-COVID". Gabriel Dina: Noi, industria inovativă, ne-am făcut treaba

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel