Chirurgia cardiacă minim invazivă, benefică pentru pacienți. Ce BOLI se pot trata. Costache: Pacienții nu mai stau 10 zile în spital, ci 3 - 4

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
chirurgia cardiaca minim invaziva - FOTO: Freepick
chirurgia cardiaca minim invaziva - FOTO: Freepick

Chirurgia cardiacă minim invazivă are avantaje importante pentru pacienți, precum recuperarea rapidă și complicații postoperatorii minime.

Prof. Dr. Victor Costache, Medic primar chirurgie cardiovasculară, SANADOR, a vorbit în exclusivitate la DC Medical, în cadrul dezbaterii ONLINE: „Știi cât mai are de trăit inima ta?” cât de importantă este chirurgia cardiacă minim invazivă. Specialitatea este una relativ nouă, care este folosită și la noi în țară, având beneficii majore pentru pacienții cu boli cardiovasculare care necesită intervenție chirurgicală. 

”Chirurgia cardiovasculară este o specialitate foarte nouă. Putem vorbi de prima intervenție pe cord deschis abia la mijlocul anilor '50, când în Philadephia se realizează prima închidere de fract septal atrial sub circulație extracorporală.

În mai puțin de 20 de ani se realizează primul transplant cardiac, iar după încă 20 de ani reușim să facem primele proceduri cardiace minim-invazive, endoscopice evitând steaortomia mediană, aducând un beneficiu maxim pacienților noștri. Chirurgia cardiacă minim invazivă a luat presiunea și dificultatea de pe umărul pacienților și a pus-o pe umerii echipelor medicale”, a explicat prof. dr. Victor Costache.

Vezi și: TAXE la raft pentru alimente nesănătoase. Attila: Sunt MÂHNIT! De ce nu reușim să învățăm ceva? Conțin de 2 - 3 ori mai multe substanțe decât doza admisă pe 24 de ore

Ce afecțiuni cardiace pot fi tratate cu chirurgia cardiacă minim invazivă

Chirurgia cardiovasculară minim invazivă utilizează instrumente specifice, de ultimă generație, sisteme video moderne pentru vizualizarea câmpului operator care sunt manevrate de către o echipă medicală complexă, specializată.

Spre deosebire de operațiile clasice, care presupun spitalizare prelungită și recuperare îngreunată pentru pacient dată fiind secționarea sternului, chirurgia minim invazivă are multiple beneficii, precum incizii mici și fine, risc de sângerare scăzut, complicații intraoperatorii și postoperatorii mult reduse, avantaj estetic și recuperare mult mai rapidă.

”În momentul de față, cu tehnologia actuală, echipa noastră poate realiza fără deschiderea sternului, toată patologia valvulară cardiovasculară, mai bine de 50% din intervențiile cardiovasculare se pot realiza minim invaziv endoscopic sau prin mini toracotomii video asistată, printre coaste, fără deschiderea sternului, tot ce înseamnă înlocuire de valvă aortică, protezare de valvă aortică mitrală, reparare, plastie de valvă mitrală sau de valvă aortică, plastie de valvă tripluspidă, proceduri valvulare combinate, înlocuirea aortei ascendente, se poate realiza tot cu chirurgia minim invazivă. E o gamă întreagă de proceduri care se pot realiza cu un traumatism operator minim pentru pacienți.

Din categoria intervențiilor minim invazive, sunt intervențiile transcateter, în cadrul acestora nu vom avea nevoie nici măcar de o mică deschidere la nivelul toracelor. Se fac prin artera femurală și în acest caz recuperarea este rapidă, iar recuperarea post-operatorie este rapidă, iar beneficiile cosmetice sunt maxime

Dacă în urma chirurgiei cardiovasculare clasice pacienții stăteau o medie de 10 zile în spital, în urma chirurgiei minim invazive, după 3-4 zile pacienții pot părăsi spitalul și pleca într-un centru de recuperare”, a mai precizat sursa citată. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel