Diabetici: cum este influențată circulația sângelui de hiperglicemie, explică dr. Simona Carniciu

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Circulația sângelui Foto: University College London
Circulația sângelui Foto: University College London

Dr. Simona Carniciu a explicat la Academia de Sănătate, realizată de academicianul Irinel Popescu, de ce pacienții diabetici au o sensibilitate mai mare în fața infecțiilor, mai ales în contextul pandemiei de  COVID-19. Pe lângă afectarea fibrelor nervoase, circulația sângelui este afectată.

Dr. Simona Carniciu, invitată la Academia de sănătate, a explicat în ce constă, de fapt, sensibilitatea diabeticilor în fața infecțiilor, mai ales în contextul pandemiei de COVID-19. Potrivit ei, pe lângă afectarea fibrei nervoase, care deteriorează transmiterea semnalelor către creier despre existența unor agenți patogeni în organism, la diabetici este afectată și circulația sângelui din cauza hiperglicemiei, motiv pentru care diabeticii sunt, în general, mai predispuși la infecții de orice fel. Cu atât mai mult, în această perioadă, mai ales având în vedere că numărul cazurilor de infecții crește la noi în țară, diabeticii trebuie să fie foarte atenți să mențină glicemia sub control.

Dr. Simona Carniciu, medic specialist în diabet și boli de nutriție de la Centrul de cercetare, diagnostic și tratament în diabet și boli de nutriție Corposana, a explicat la Academia de Sănătate cum le este influențată capacitatea organismului de a se apăra în fața infecțiilor, pacienților cu diabet. De asemenea, în contextul pandemiei de COVID-19, aceștia sunt mai expuși infecției. „Hperglicemia în special hiperglicemia postprandială - acea  glicemie care crește pe parcursul zilei după momentul în care se ia o masă - acea glicemie, cu cât durata este mai mare, cu atât face mai multe ravagii, în special în sistemul venos și arterial: deci circulația. Și, dacă circulația este afectată, cu siguranță că pacientul respectiv nu are aceeași capacitate de a se apăra împotriva unui patogen  nu doar de COVID-19, ci se întâmplă la orice patogen. S-a observat că orice răceală, orice infecție, dacă este la picior - în cazul unui picior diabetic sau orice alt tip de rană care nu se vindecă și este infectată - evoluția este mult mai nefastă la un pacient diabetic, decât dacă aceste probleme apar la un pacient care nu este diabetic. Deci sunt lucruri simple, lucruri logice, numai dacă ne gândim ce vascularizație are plămânul, ne putem imagina ce impact important poate să aibă o afectare vasculară la nivelul plămânilor. Nu mai vorbim de încărcătura metabolică din cazul unui pacient obez. S-a observat foarte clar că aceștia au avut o evoluție mult mai nefastă, cu afectare pulmonară mult mai mare, de aceea este lesne de înțeles că trebuie să facem ceva în privința aceasta, să educăm, în primul rând, mai mult, să se încerce pe cât este posibil populația să nu mai ajungă la kilograme mult peste cele normale și, în al doilea rând, să controleze foarte eficient o boală, atunci când o are: indiferent că este obezitate, diabet sau orice altceva”, a explicat medicul.

Descoperiți mai multe detalii în materialul video atașat

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel