Dieta la menopauză. Care sunt beneficiile acesteia și în ce constă

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Dieta la menopauza. FOTO Pexels @ Anna Shvets
Dieta la menopauza. FOTO Pexels @ Anna Shvets

Dieta la menopauză, necesară atât pentru controlul greutății, cât și pentru o alimentație sănătoasă.

Menopauza, aceea etapă a vieții în care femeile pășesc după vârsta de 45 de ani, vine cu o serie de provocări, mai ales în ceea privește controlul greutății, știut fiind că după acest moment scăderea greutății este tot mai dificil de realizat. O alimentație bună poate însă ajuta la prevenirea sau ameliorarea anumitor afecțiuni care pot apărea în timpul și după menopauză, notează WebMD.

În ce constă dieta la menopauză

În timpul menopauzei, consumați o varietate de alimente pentru a obține toate substanțele nutritive de care aveți nevoie. Deoarece dietele femeilor sunt adesea sărace în fier și calciu, urmați aceste direcții:

Obțineți suficient calciu. Mâncați și beți două până la patru porții de produse lactate și alimente bogate în calciu pe zi. Calciul se găsește în produsele lactate, peștele cu oase (cum ar fi sardinele și somonul la conservă), broccoli și legumele. Încercați să obțineți 1.200 miligrame pe zi.

Suplimentați fierul din alimentație. Consumați cel puțin trei porții de alimente bogate în fier pe zi. Acesta se găsește în carnea roșie slabă, carnea de pasăre, pește, ouă, legume cu frunze verzi, nuci și produse cerealiere îmbogățite. Aportul alimentar recomandat pentru fier la femeile în vârstă este de 8 miligrame pe zi.

Consumați suficiente fibre. Ajutați-vă cu alimente bogate în fibre, cum ar fi pâinea integrală, cerealele, pastele, orezul, fructele proaspete și legumele. Majoritatea femeilor adulte ar trebui să consume aproximativ 21 de grame de fibre pe zi.

Mâncați fructe și legume. Consumați cel puțin 1 1/2 cești de fructe și 2 cești de legume în fiecare zi.

Beți multă apă. Ca regulă generală, beți opt pahare de apă în fiecare zi. Aceasta îndeplinește necesarul zilnic pentru majoritatea adulților sănătoși.

Mențineți o greutate sănătoasă. Dacă sunteți supraponderal, reduceți mărimea porțiilor și consumați mai puține alimente bogate în grăsimi. Totuși, nu săriți peste mese. Un dietetician autorizat sau medicul dumneavoastră vă poate ajuta să vă determinați greutatea corporală ideală.

Reduceți consumul de alimente bogate în grăsimi. Grăsimile ar trebui să vă asigure 25% până la 35% sau mai puțin din totalul caloriilor zilnice. De asemenea, limitați grăsimile saturate la mai puțin de 7% din totalul caloriilor zilnice. Grăsimile saturate cresc colesterolul și vă sporesc riscul de boli de inimă. Se găsește în cărnurile grase, laptele integral, înghețata și brânza. Limitați colesterolul la 300 miligrame sau mai puțin pe zi. Și aveți grijă la grăsimile trans, care se găsesc în uleiurile vegetale, în multe produse de patiserie și în unele margarine. Grăsimile trans cresc, de asemenea, colesterolul și vă cresc riscul de boli de inimă.

Folosiți zahărul și sarea cu moderație. Prea mult sodiu în alimentație este legat de tensiunea arterială ridicată. De asemenea, mergeți mai ușor cu alimentele afumate, sărate și prăjite la grătar - aceste alimente au niveluri ridicate de nitrați, care au fost legate de cancer.

Limitați alcoolul la una sau mai puține băuturi pe zi.

Vezi și: Ce să faci când ai tulburări de CONCENTRARE în perioada MENOPAUZEI

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel