Din 15 zile libere de sărbători legale, 6 le „pierdem” în 2022. Când sunt liberele legale și câte minivacanțe am putea avea anul acesta

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Calendar 2022. Foto: Towfiqu barbhuiya, de la Pexels
Calendar 2022. Foto: Towfiqu barbhuiya, de la Pexels

Din cele 15 sile de sărbători legale când ar trebui să avem liber, doar 9 cad în timpul săptămânii, restul fiind sâmbăta și duminica, zile care sunt oricum libere. Bugetarii, însă, ar putea avea mai multe zile libere și vor putea să facă celebrele „punți” pentru minivacanțe. 

În anul 2022, conform Codului Muncii, vom avea 15 sărbători legale în care salariații au liber, adică au dreptul să stea acasă. Din păcate, 6 dintre aceste zile cad în weekend, care oricum e liber pentru mulți. Cei care muncesc în zilele de sărbătoare legală au dreptul să își recupereze ziua sau să fie plătiți suplimentar pentru ea. 

Astfel, conform Codului Muncii, zilele libere legale în anul 2022 vor fi: 

1 și 2 ianuarie (Anul Nou) - sâmbătă și duminică;
24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române) - luni;
22 aprilie (Vinerea Mare) - vineri;
24 și 25 aprilie (Paștele) - duminică și luni;
1 mai (Ziua Muncii) - duminică;
1 iunie (Ziua Copilului) - miercuri;
12 și 13 iunie (Rusaliile) - duminică și luni;
15 august (Adormirea Maicii Domnului) - luni;
30 noiembrie (Sfântul Andrei) - miercuri;
1 decembrie (Ziua Națională) - joi;
25 și 26 decembrie (Crăciunul) - duminică și luni.

Trebuie precizat în mod special că în cazul salariaților creştini, liberele din zilele de Vinerea Mare, Paște și Rusalii se acordă în funcție de data la care sunt celebrate de cultul creştin, în condițiile în care Peștele Catolic și cel Ortodox, spre exemplu, nu cad în aceeași zi, de regulă. 

În afară de aceste zile, angajații care aparțin altor culte religioase, în afară de cele creştine, mai beneficiază de încă două zile libere pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale declarate de cultele respective. Aceste două zile se vor acorda în alte zile decât cele care se află pe lista de mai sus. 

Angajaților care muncesc de Sărbătorile legale ( precum cei din unitățile sanitare, unitățile de alimentație publică etc) le va fi asigurată compensarea cu timp liber corespunzător (recuperarea) în următoarele 30 de zile. Salariații în cauză beneficiază de un spor la salariul de bază de minimum 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru, dacă angajatorul nu acordă zile libere, mai prevede Codul Muncii. Angajatorii care nu oferă liber sau nu acordă compensațiile legale riscă amendarea cu mii de lei. 

De asemenea, până pe 15 ianuarie, Guvernul ar trebui să stabilească zilele libere suplimentare pentru bugetari, care își vor putea face acele „punți” (minivacanțe) între weekend și zilele libere legal. Spre exemplu, în anul 2022 s-ar putea da minivacanțe în săptămâna cu Ziua Copilului sau în săptămâna cu Sfântul Andrei și Ziua Națională. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel