Ambasada României în Belgia, OMS și ENSP, simpozion pentru cooperarea în domeniul oncologiei: Noua legislaţie românească în domeniul combaterii și tratării cancerului, în România

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
diplomatia medicala. FOTO: Freepik @kastoimages
diplomatia medicala. FOTO: Freepik @kastoimages

Diplomația medicală din România este prezentă la Bruxelles la un simpozion pe tema sănătății publice.

Ambasada României în Regatul Belgiei organizează a doua conferință pe teme de sănătate publică, în cadrul platformei care reunește diaspora medicală românească din Belgia, continuând seria de evenimente dedicate diplomației medicale.

Împreună cu Biroul Regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății și cu Rețeaua Europeană pentru Prevenirea Fumatului, ambasada organizează în zilele de 3-4 mai 2023, la Bruxelles, un Simpozion privind cooperarea în domeniul oncologiei - o perspectivă româno-belgiană.

Oficiali români și belgieni din sfera guvernamentală și legislativă, precum și reprezentanți ai unor organizații internaționale și ai instituțiilor europene, se întrunesc pentru a împărtăși și promova strategiile, politicile, programele și experiențele în acest domeniu.

2. -imagine fara descriere- (simpozion-cancer-belgia-romania-2_13261400.jpg)

Obiectivele simpozionului vizează prezentarea noilor inițiative românești în domeniul combaterii cancerului, alături de proiectarea unei imagini de ansamblu asupra politicilor și programelor de prevenire și tratament a cancerului în România, în Belgia și la nivelul Uniunii Europene.

Dezbaterile abordează subiecte specifice diferitelor specializări din domeniul oncologiei, pentru a identifica posibile modalități de îmbunătățire a implementării și dezvoltării noilor politici în domeniul oncologic. De asemenea, evenimentul are ca scop întărirea cooperării academice și inter-universitare.

Simpozionul urmărește consolidarea inițiativei ”Către o diplomație medicală - o perspectivă româno-belgiană”, lansată de Ambasada României în Regatul Belgiei în octombrie 2022, prin care au fost create bazele unei platforme pentru intensificarea cooperării bilaterale, a schimbului de informații și bune practici în domeniul medical, pentru definirea unei agende comune, informarea asupra prezenței medicale românești în Belgia și organizarea de evenimente de specialitate.

La nivel bilateral, scopul inițiativei este de a cataliza formarea unor grupuri de susținere a cooperării româno-belgiene, de creștere a ponderii acestei componente medicale în ansamblul relațiilor dintre cele două state, prin implicarea comunității de medici români din Belgia în proiecte de cercetare și de cooperare cu România, precum și de a iniția programe în domeniul sănătății și al cooperării medicale, dezvoltate la nivel bilateral și european.

3. -imagine fara descriere- (simpozion-cancer-belgia-romania-3_63331500.jpg)

Totodată, se urmărește crearea și întărirea unei rețele a medicilor români din Belgia, comunitatea medicală românească numărându-se printre cele mai importante din Europa.

Inițiativa a primit numeroase aprecieri de la autorități din domeniul sănătății și diplomației din România și Belgia și reunește sute de medici, specialiști și farmaciști români, precum și personal auxiliar medical, care activează în Belgia.

Cooperarea în domeniul sănătății publice reprezintă o prioritate promovată de Ambasada României la Bruxelles, iar comunitatea medicală românească, bine integrată în Regatul Belgiei, constituie un vector al prioritizării acestui cadru de cooperare. Medicii români sunt considerați adevărați ambasadori ai țării noastre, ei reprezentând o punte de legătură între cele două state.

4. -imagine fara descriere- (simpozion-cancer-belgia-romania-4_95405300.jpg)

Evenimentul se bucură de sprijinul doamnei Hilde Crevits, viceprim-ministru al Guvernului Flandrei, ministru flamand pentru sănătatea publică și al doamnei Valérie Glatigny, ministru al sănătății în Federația Wallonie-Bruxelles, care au transmis mesaje participanților.

În cadrul simpozionului vor avea prezentări doamna Diana Loreta Păun, consilier prezidențial în cadrul Administrației Prezidențiale din România; doamna senator Nicoleta Pauliuc, președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională; domnul senator Attila László, membru al Grupului pentru combaterea cancerului, Parlamentul României; domnul deputat Nelu Tătaru, preşedintele Comisiei pentru sănătate şi familie; domnul deputat Patriciu-Andrei Achimaş-Cadariu, președintele Grupului pentru combaterea cancerului din Parlamentul României; domnul Ștefan Constantinescu, președinte onorific al Academiei Regale de Medicină a Belgiei, președintele Federației Europene a Academiilor de Medicină (FEAM); doamna Oxana Domenti, reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pe lângă Uniunea Europeană; domnul Frank Cornelis, Centrul de cancer al Clinicii universitare Saint-Luc; domnul Patrick Martens, directorul Centrului pentru detectarea cancerului (CVKO); domnul Adrian Peres, director adjunct EU4Health (DG SANTÉ din cadrul Comisiei Europene); doamna Alexandra Tamas, Rețeaua europeană pentru prevenirea fumatului; domnul Leonard Azamfirei, rectorul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș; domnul Puiu Lucian Georgescu, rectorul Universității „Dunărea de Jos”, Galați; domnul Costin-Teodor Streba, prodecanul Facultății de Medicină și Farmacie din Craiova; domnul Mihai Marinca, șef lucrări la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași; doamna Adriana Mihalaș, secretarul Colegiului Medicilor din Municipiul București. Totodată, la eveniment participă medici români care activează în Belgia, se arată într-un comunicat de presă al Ambasadei României în Belgia.

5. -imagine fara descriere- (simpozion-cancer-belgia-romania-1_45585100.jpg)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel