Directoarea Institutului de Virusologie din Wuhan: Noi nici nu ştiam că virusul exista

Adisa Codruț |
Data publicării:

Institutul de Virusologie din Wuhan, incriminat cu regularitate de Statele Unite, deţine trei tulpini vii de coronavirus de liliac, însă niciuna nu corespunde cu tipul de coronavirus care produce boala COVID-19, susţine directoarea sa, Wang Yanyi.

Potrivit celor mai mulţi oameni de ştiinţă, noul tip coronavirus a fost probabil transmis la om de la un animal. A fost incriminată o piaţă din oraş, deoarece acolo s-ar fi vândut animale sălbatice vii.

Însă existenţa la doar câţiva kilometri de acel loc a unui Institut de Virusologie alimentează de mai multe luni ipoteze privind o scăpare de sub control a noului covornavirus, care produce boala COVID-19, din acest laborator sensibil.

În urma unor articole de presă, secretarul de stat american Mike Pompeo a vorbit la începutul lunii despre o "anchetă" pentru a analiza această teorie, care nu se sprijină pentru moment pe nimic foarte tangibil, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Aceste suspiciuni sunt "pură fabricaţie", a declarat directoarea institutului, Wang Yanyi, la televiziunea publică CGTN.

"La fel ca toată lumea, noi nici nu ştiam că virusul exista", a spus ea într-un interviu difuzat sâmbătă seară de CGTN, dar realizat la 13 mai.

"Prin urmare, cum ar fi putut să scape din laboratorul nostru?", s-a întrebat ea.

Primele persoane infectate cu noul coronavirus au fost semnalate la sfârşitul anului trecut în oraşul Wuhan. De atunci, virusul s-a răspândit în întreaga lume şi a făcut circa 340.000 de morţi.

Diverse teorii, mai mult sau mai puţin exuberante, au înflorit în ultimele luni pe internet şi incriminează Institutul de Virusologie din Wuhan.

Directoarea sa a recunoscut că laboratorul "a izolat şi obţinut unele tipuri de coronavirus de la lilieci".

"Avem trei tulpini vii de virus", a afirmat ea, precizând însă că asemănarea lor cu tipul de coronavirus care produce COVID-19 "nu este decât în proporţie de 79,8%".

Institutul de Virusologie din Wuhan studiază unii dintre cei mai periculoşi agenţi patogeni din lume.

Cercetătorii institutului au contribuit în special la o mai bună cunoaştere a COVID-19 de la începutul pandemiei, iar lucrările lor au fost publicate în februarie într-o revistă ştiinţifică, potrivit AFP.

Cercetătorii laboratorului au demonstrat că secvenţa genomului noului coronavirus este similară în proporţie de 80% cu cea a SARS, care s-a aflat la originea unei precedente epidemii, în 2002-2003, şi în proporţie de 96% cu cea a unui coronavirus de liliac

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel