Dispozitiv implantabil biodegradabil, regenerarea nervilor: studiu

Dana Lascu |
Data publicării:
Boala Parkinson
Boala Parkinson

Cercetătorii americani au dezvoltat un dispozitiv implantabil, biodegradabil, care livrează impulsuri regulate de energie electrică spre nervii periferici afecțati la șoareci, ajutând animalele să-și regenereze nervii în picioare și să-și recupereze mai repede funcția nervoasă și puterea musculară.

Dispozitivul implantabil biodegradabil, de mărimea unei monede de un sfert de dolar, se înfășoară în jurul unui nerv rănit și furnizează zile întregi impulsuri electrice înainte de a se dizolva inofensiv în organism. Dispozitivul este alimentat fără fir de către un transmițător din afara corpului care acționează mult ca un soi de încărcător ca cele externe pentru telefoane mobile.

Cercetătorii de la Facultatea de Medicină de la Universitatea Washington și de la Universitatea Northwestern au studiat efectele sale pe șoareci cu nervi sciatici răniți. Acest nerv transmite semnale în sus și în jos de-a lungul picioarelor și controlează mușchii.

Cum au realizat studiul

Conform agenției de presă chineze Xinhua, ei au folosit dispozitivul pentru a furniza impulsuri cobailor o singură oră pe zi timp de una, trei sau șase zile iar în grupul de control șoarecii n-au primit nicio stimulare electrică. Apoi, ei au monitorizat recuperarea celor două grupuri de cobai timp de 10 săptămâni.

Orice model de stimulare electrică a fost mai bun decât deloc pentru a ajuta șoarecii testați să recupereze masa musculară și forța musculară. În plus, cu cât mai multe zile de stimulare electrică aveau șoarecii , cu atât mai rapid și mai bine și-au recuperat semnalul nervos și puterea musculară.

Înainte de a face acest studiu, nu am fost siguri că o stimulare mai lungă ar face o diferență și acum că știm că o face, putem începe să încercăm să găsim intervalul de timp ideal pentru a maximiza recuperarea", a spus co-autorul studiului Wilson „Zack" Ray, profesor asociat de neurochirurgie, de inginerie biomedicală și de chirurgie ortopedică la Universitatea Washington.

Prin modificarea compoziției și a grosimii materialelor din dispozitiv, cercetătorii pot controla numărul precis de zile până când acesta se dizolvă. Ei lucrează acum la crearea de noi versiuni care pot furniza impulsuri electrice și câteva săptămâni înainte de degradare.

O soluție pentru cazuri fără soluții

Nu exista opțiuni terapeutice pentru unii dintre acețti pacienți cu leziuni nervoase", a explicat dr. Ray. „Aceasta nu este încă o opțiune terapeutică, deoarece nu a fost testată la oameni, dar sunt încântat de ea deoarece este o nouă abordare a tratării leziunilor nervoase periferice și ar putea oferi o soluție care nu există astăzi în domeniul clinic".

Spre deosebire de neuronii din creier și din măduva spinării, nervii periferici care trec prin brațe, picioare și trunchi se pot regenera după leziuni. Stimularea electrică declanșează eliberarea de proteine care favorizează creșterea, stimulând abilitățile naturale ale celulelor nervoase și ajutându-le să se regenereze mai rapid și mai complet.

Rezultatele studiului au fost publicate luni, în revista de specialitate Nature Medicine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel