KRKA mituiește de 10 ani medicii și are un tabel al șpăgii, potrivit presei

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:


Cotidianul Libertatea susține că a obținut 2 gigabyte de informații (contracte, excel-uri, tabele centralizate) din interiorul companiei slovene KRKA și mărturii de la mai mulți angajați. Potrivit acestora, de peste 10 ani, corporația pharma, una dintre cele mai mari trei pe piața de medicamente generice din România, plătește doctorii, oferindu-le bani, vacanțe sau recompense.

 

Potrivit documentelor pubicate de cotidianul Libertatea, KRKA a ajuns să creeze, în propriile fișiere excel, o rubrică intitulată "Perioada amortizare", unde compania pharma înregistrează, în dreptul medicilor cu nume și prenume, în câte trimestre își scoate mita plătită acestora.

Mai mult, aceștia afirmă că medicii îşi primeau comisioanele prin "contracte de sponsorizare". "Dacă îşi îndeplineau targetul, primeau aproximativ 10% din valoarea prescripţiilor", povestește unul dintre angajații cu funcție de conducere din KRKA pentru Libertatea.

Cu ajutorul acestor "programe de loialitate", vânzările explodau și statul plătea multe milioane de euro pe an pe produse ca Bilobil, un tip de ginkgo biloba, despre a cărui decontare experţii internaţionali au avertizat ani la rândul că nu este justificată.
În schimb, potrivit documentelor, pacienților li se inventau "nevoi medicale" pentru ca doctorii să poată îndeplini "targetul" fixat de companie, așa cum e numit numărul de prescripții în documentele pe care ziarul începe să le publice astăzi.

Primul document prezentat integral de Libertatea se numește "Cerere sponsorizare medici excepții_ București_Q2_Total" și este un excel întocmit în 2010.

Potrivit documentelor, medicii primeau bani pentru că prescriau un medicament, cunoscutul ginkgo biloba. Angajații companiei ajungeau să scrie la finalul excel-ului „la acest medic am convenit să facem plata la două luni" sau rugau contabilitatea să introducă medicul în „programul de loialitate", adică în mituire: „acest medic il monitorizez din septembrie anul trecut si nu l-am platit deloc nu scrie nimic altceva decat bilobil (are max 5 pacienti pe tanakan solutie) si nu vreau sa o pierd", notează Libertatea. 

În tabel sunt trecuți reprezentanții medicali, oameni de vânzări care răspundeau de doctori, apoi numele medicilor, specialitatea și spitalul sau policlinica unde lucrau aceștia.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel