Dostarlimab, tratamentul uluitor care DISTRUGE cancerul. Toți pacienții din studiu, VINDECAȚI: Se întâmplă pentru prima dată în istorie

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Dostarlimab - Foto: Freepick @kjpargeter
Dostarlimab - Foto: Freepick @kjpargeter

A fost găsit tratamentul împotriva cancerului, iar rezultatele au fost extraordinare. Boala a dispărut la toți pacienții din studiu.

Dostarlimab este noua speranță în medicina mondială.

Noul tratament descoperit de cercetători pentru a distruge cancerul este, de fapt, un anticorp monoclonal.

Tratament COVID-19, rezultate uimitoare în tratarea cancerului

 

Un studiu recent realizat pe pacienți bolnavi de cancer, arată rezultate "fără precedent" și "nemaivăzute", iar acum toți ochii sunt ațintiți asupra acestui Dostarlimab, medicamentul GlaxoSmithKline folosit pentru a obține o remisiune completă a cancerului.

Nu este prima dată când auzim de anticorpi monoclonali, termenul fiind cunoscut și mult dezbătut în perioada pandemiei, pentru tratarea COVID-19. Anticorpii monoclonali sunt anticorpi fabricați în laborator, concepuți pentru a lupta împotriva unor boli specifice.

Astfel, Dostarlimab este conceput special pentru a bloca o anumită proteină implicată în celulele canceroase numită PD-1.

Mai mult, Dostarlimab este un anticorp monoclonal care a fost aprobat pentru prima dată pentru utilizare ca tratament împotriva cancerului în Statele Unite, la începutul anului 2021.

Micul studiu privind cancerul a fost condus de un medic din New York, care ar fi obținut un rezultat inedit: remisia totală a cancerului la toți participanții săi, 18 la număr, toți cu o mutație rară și cu un cancer specific aflat în stadii incipiente.

Rezultatele, care au fost publicate duminică în New England Journal of Medicine și în New York Times, au fost suficient de izbitoare pentru a determina mai mulți medici să declare că acestea sunt considerate a fi fără precedent.

Toți cei 18 pacienți aveau cancer rectal care nu se răspândise dincolo de zona locală, potrivit articolului din NEJM, iar tumorile lor aveau toate o mutație care afecta capacitatea celulelor de a repara leziunile ADN.

Rezultatele au fost uimitoare. Cancerul a dispărut la fiecare pacient în parte, nedetectabil la examenul fizic, endoscopie, PET sau RMN.

Toți pacienții sunt acum în remisie completă, fără operație sau chimioterapie, fără efecte secundare severe și fără urme de cancer în corpurile lor, datorită medicamentului dostarlimab.

Deși rezultatele au fost promițătoare, medicii citați de Times au declarat că acestea trebuie să fie reproduse și extinse și că nu este clar dacă medicamentul în cauză va fi util dincolo de această aplicație specifică.

Cum alegi corect ochelarii de soare și ce culoare trebuie să aibă lentilele. Hayfa Masri, despre bolile ochilor VARA: Purtarea e obligatorie, nu un MOFT, nu un accesoriu

"Se întâmplă pentru prima dată în istoria cancerului"

 

Dr. Luis A. Diaz Jr. de la Memorial Sloan Kettering Cancer Center, unul dintre autorii unui articol publicat duminică în New England Journal of Medicine, a declarat că nu cunoaște niciun alt studiu în care un tratament să fi făcut să dispară complet un cancer la fiecare pacient.

"Cred că este pentru prima dată când se întâmplă acest lucru în istoria cancerului", a spus doctorul Diaz, notează The New York Times.

Dr. Alan P. Venook, specialist în cancer colorectal la Universitatea din California, San Francisco, care nu a fost implicat în studiu, a declarat că și el crede că este o premieră. O remisiune completă la fiecare pacient în parte este "nemaiauzită", a spus el.

Acești pacienți cu cancer rectal s-au confruntat cu tratamente epuizante, de la chimioterapie, radioterapie și, cel mai probabil, intervenții chirurgicale care le-ar putea schimba viața și care ar putea duce la disfuncții intestinale, urinare și sexuale. Unii ar fi avut nevoie de pungi de colostomie.

Ei au intrat în studiu gândindu-se că, atunci când se va termina, vor trebui să se supună acestor proceduri, deoarece nimeni nu se aștepta cu adevărat ca tumorile lor să dispară. Dar au avut parte de o surpriză: Nu a fost necesar niciun alt tratament.

"Au fost multe lacrimi de fericire", a declarat Dr. Andrea Cercek, oncolog la Memorial Sloan Kettering Cancer Center și coautor al lucrării.

Potrivit Dr. Venook, o altă surpriză a fost că niciunul dintre pacienți nu a avut complicații semnificative din punct de vedere clinic.

În medie, unul din cinci pacienți are un fel de reacție adversă la medicamente precum cel pe care l-au luat pacienții, dostarlimab, cunoscute sub numele de inhibitori ai punctelor de control.

Există vaccin pentru boala lui Jens Stoltenberg, diagnosticat cu Zona Zoster. Cătănaș: Dacă imunitatea scade, virusul se reactivează! E foarte dureroasă

11.000 de dolari pe doză

 

Medicamentul a fost administrat la fiecare trei săptămâni timp de șase luni și a costat aproximativ 11.000 de dolari pe doză. Acesta demaschează celulele canceroase, permițând sistemului imunitar să le identifice și să le distrugă.

În timp ce majoritatea reacțiilor adverse sunt ușor de gestionat, între 3 și 5 la sută dintre pacienții care iau inhibitori ai punctelor de control au complicații mai severe care, în unele cazuri, duc la slăbiciune musculară și dificultăți de înghițire și de mestecat.

Dr. Venook spune că absența unor efecte secundare semnificative înseamnă că "fie nu au tratat destui pacienți, fie, cumva, aceste cancere sunt pur și simplu diferite".

Într-un editorial care însoțește lucrarea, Dr. Hanna K. Sanoff de la Lineberger Comprehensive Cancer Center al Universității din Carolina de Nord, care nu a fost implicat în studiu, l-a numit "mic, dar convingător" și a adăugat că nu este clar dacă pacienții sunt vindecați.

"Se știu foarte puține lucruri despre durata de timp necesară pentru a afla dacă un răspuns clinic complet la dostarlimab echivalează cu vindecarea", a spus Dr. Sanoff în editorial.

Dr. Kimmie Ng, expert în cancer colorectal la Harvard Medical School, a declarat că, deși rezultatele au fost "remarcabile" și "fără precedent", acestea ar trebui să fie reproduse.

Inspirația pentru studiul privind cancerul rectal a venit de la un studiu clinic pe care Dr. Diaz l-a condus în 2017 și care a fost finanțat de producătorul de medicamente Merck. Acesta a implicat 86 de persoane cu cancer metastatic care provenea din diferite părți ale corpului lor. Dar toate cancerele aveau în comun o mutație genetică care împiedica celulele să repare daunele aduse ADN-ului. Aceste mutații apar la 4% dintre toți pacienții cu cancer.

ONU, mesaj "fără precedent" pentru întreaga lume: Val de foamete şi mizerie. Toată lumea riscă să moară de foame în 2023

Pacienții din acel studiu au luat un inhibitor de punct de control de la Merck, pembrolizumab, timp de până la doi ani. Tumorile s-au micșorat sau s-au stabilizat la aproximativ o treime până la jumătate dintre pacienți, iar aceștia au trăit mai mult. Tumorile au dispărut la 10 la sută dintre participanții la acest studiu.

Acest lucru i-a determinat pe Dr. Cercek și Dr. Diaz să se întrebe: Ce s-ar întâmpla dacă medicamentul ar fi folosit mult mai devreme în cursul bolii, înainte ca cancerul să aibă șansa de a se răspândi?

Ei au optat pentru un studiu pe pacienți cu cancer rectal local avansat, deci cu tumori care se răspândiseră în rect și, uneori, la ganglionii limfatici, dar nu și la alte organe. Dr. Cercek observase că chimioterapia nu ajuta o parte dintre pacienții care aveau aceleași mutații care îi afectau pe pacienții din studiul din 2017. În loc să se micșoreze în timpul tratamentului, tumorile lor rectale creșteau.

Cercetătorii s-au gândit că imunoterapia cu un inhibitor al punctelor de control ar permite acestor pacienți să evite chimioterapia, radioterapia și intervenția chirurgicală.

Astfel, dr. Diaz a început să întrebe companiile care produceau inhibitori ai punctelor de control dacă ar sponsoriza un mic studiu. Acestea l-au refuzat, spunând că studiul este prea riscant. El și Dr. Cercek au vrut să administreze medicamentul pacienților care puteau fi vindecați cu ajutorul tratamentelor standard, dar ceea ce propuneau cercetătorii ar fi putut sfârși prin a permite cancerelor să crească dincolo de punctul în care ar putea fi vindecate.

"Este foarte greu să modifici standardul de îngrijire. Întreaga mașinărie de standard de îngrijire vrea să facă operația", a spus Dr. Diaz..

În cele din urmă, o mică firmă de biotehnologie, Tesaro, a fost de acord să sponsorizeze studiul. Tesaro a fost cumpărată de GlaxoSmithKline.

Povestea primului pacient tratat cu medicamentul revoluționar

 

Primul lor pacient a fost Sascha Roth, pe atunci în vârstă de 38 de ani. Ea a observat pentru prima dată unele sângerări rectale în 2019, dar în rest se simțea bine. Ea este alergătoare și ajută la administrarea unui magazin de mobilă de familie..

În timpul unei sigmoidoscopii, își amintește ea, gastroenterologul ei a spus: "Oh, nu. Nu mă așteptam la asta!"

A doua zi, medicul a sunat-o și, în urma biopsiei, i-a spus: "Este cu siguranță cancer".

"M-am topit complet", a spus ea.

În curând, era programată să înceapă chimioterapia, dar o prietenă insistase să o consulte mai întâi pe Dr. Philip Paty de la Memorial Sloan Kettering.

Dr. Paty i-a spus că era aproape sigur că cancerul ei includea mutația care îl făcea puțin probabil să răspundă bine la chimioterapie. S-a dovedit, totuși, că doamna Roth era eligibilă pentru a intra în studiul clinic. Dacă ar fi început chimioterapia, ea nu ar fi fost.

Neașteptându-se la un răspuns complet la dostarlimab, femeia plănuise să se mute la New York pentru radioterapie, chimioterapie și, eventual, intervenție chirurgicală după ce studiul clinic se va încheia. Pentru a-și păstra fertilitatea după radioterapia așteptată, ea și-a scos ovarele și le-a pus la loc sub coaste.

După terminarea studiului, doctorul Cercek i-a dat vestea.

"Ne-am uitat la scanările tale.... nu există absolut niciun cancer", a spus ea.

Nu a mai avut nevoie de niciun alt tratament.

"I-am spus familiei mele. Ei nu m-au crezut", a spus doamna Roth.

Acum, doi ani mai târziu, ea încă nu are nicio urmă de cancer.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2023 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1