Veninul de albine, eficient în lupta cu cancerul de sân triplu negativ

Veninul de albine, eficient în lupta cu cancerul de sân triplu negativ Veninul de albine, eficient în lupta cu cancerul de sân triplu negativ - FOTO: Freepik@vecstock

Un compus descoperit în natură distruge rapid celulele unuia dintre cele mai periculoase tipuri de cancer. Are efect în 60 de minute.

Veninul albinelor ucide celulele de cancer mamar. Un compus natural ar putea deveni arma-cheie împotriva uneia dintre cele mai agresive forme de cancer la sân

O armă naturală împotriva cancerului mamar triplu negativ

Veninul albinelor a demonstrat un efect puternic și selectiv în distrugerea celulelor de cancer mamar agresiv, potrivit unei cercetări de pionierat realizate în Australia și publicate în prestigiosul jurnal Nature Precision Oncology.

Studiul arată că acest venin, dar mai ales un compus al său numit melitină, poate induce moartea celulelor canceroase fără a afecta celulele sănătoase.

Cercetarea a fost coordonată de Dr. Ciara Duffy de la Harry Perkins Institute of Medical Research și University of Western Australia. Ea a analizat veninul a 312 albine din Australia, Irlanda și Anglia, testând efectele asupra diferitelor subtipuri de cancer mamar - inclusiv forma triplu negativă, cunoscută pentru lipsa unor tratamente eficiente.

„Am testat veninul albinelor pe celule mamare normale, dar și pe cele provenite din toate subtipurile clinice ale cancerului mamar: pozitive la receptorii hormonali, îmbogățite cu HER2 și triplu negativ.

Am testat și melitina, un mic peptid încărcat pozitiv, care poate fi reprodus sintetic, și am descoperit că produsul sintetic reproduce efectele anticancer ale veninului de albine”, a declarat dr. Duffy, potrivit Harry Perkins Institute of Medical Research.

Melitina, un compus letal pentru cancer

Melitina s-a dovedit capabilă să distrugă complet membrana celulelor canceroase în doar 60 de minute. În plus, în doar 20 de minute, aceasta a redus semnificativ activitatea chimică ce susține proliferarea celulelor tumorale.

„Melitina a suprimat activarea receptorului de factor de creștere epidermal (EGFR), frecvent supraexprimat în cancerul triplu negativ, precum și activarea HER2 în formele HER2-enriched”, a explicat dr. Duffy.

Concentrațiile precise de venin de albină pot duce la distrugerea în proporție de 100% a celulelor canceroase, lăsând intacte celulele normale - un aspect rar întâlnit în tratamentele oncologice.

Testată în combinație cu chimioterapia

O altă descoperire majoră a fost faptul că melitina poate fi folosită împreună cu terapii existente. Datorită capacității sale de a forma pori în membranele celulelor canceroase, melitina permite pătrunderea mai eficientă a medicamentelor chimioterapice, precum docetaxelul.

„Am descoperit că melitina poate fi utilizată împreună cu molecule mici sau chimioterapice pentru a trata formele extrem de agresive de cancer la sân. Combinația melitină-docetaxel a fost extrem de eficientă în reducerea tumorilor la șoareci”, a precizat dr. Duffy.

Studiul a comparat și efectele veninului altor specii de albine. În timp ce veninul albinelor europene din Australia, Irlanda și Anglia a avut efecte similare, veninul bondarilor (bumblebees) nu a reușit să inducă moartea celulelor canceroase, chiar și la concentrații ridicate.

O tradiție științifică reluată după 70 de ani

Deși primele mențiuni despre efectele veninului de albine asupra tumorilor datează din anul 1950, când un articol din Nature arăta cum acesta reduce dezvoltarea tumorilor la plante, abia în ultimele două decenii interesul științific a revenit asupra potențialului său oncologic.

„Aceasta este o observație incredibil de interesantă - faptul că melitina, un component major al veninului de albine, poate suprima creșterea celulelor canceroase mortale, în special în cazul cancerului mamar triplu negative. Este un exemplu remarcabil de cum compușii din natură pot fi folosiți pentru a trata boli umane”, a declarat prof. Peter Klinken, Șeful Științific al Australiei de Vest.

Testarea pe oameni

Dr. Duffy atrage însă atenția că, înainte de aplicarea clinică, sunt necesare studii suplimentare pentru a evalua metoda optimă de administrare, toxicitatea și doza maximă tolerată de melitină.

Google News icon  Urmărește-ne și pe Google News - abonează‑te!

Articole similare
300x250
300x250