Creierul are o baterie ascunsă: cheia pentru AVC, Alzheimer și alte boli neurologice

creier Creier - Foto: Freepik @suksesnandar31

Creierul tău ascunde o baterie secretă. Cum o poți folosi? Asta ar schimba tot ce știm despre AVC, Alzheimer și epilepsie.

Cercetătorii au descoperit că neuronii, celulele nervoase care transmit informații către și dinspre creier, sunt echipați cu "baterii de rezervă" care intră în funcțiune pentru a menține funcționarea creierului în timpul perioadelor de stres metabolic.

În mod tradițional, se credea că celulele creierului numite celule gliale serveau drept "depozite de energie" pentru neuroni, stocând o formă de zahăr cunoscută sub numele de glicogen și furnizându-l la nevoie pentru combustibil.

"Dar acum știm că neuronii înșiși stochează glicogen și îl pot descompune atunci când presiunea este mare", a declarat Milind Singh, conducătorul studiului de la Yale School of Medicine, potrivit Reuters.

"Este ca și cum ai descoperi că mașina ta este un hibrid - nu este dependentă doar de benzinării, ci a purtat o baterie de urgență tot timpul", a spus Singh.

Descoperirea lor a fost făcută în timpul experimentelor cu un vierme rotund microscopic numit C. elegans și un senzor fluorescent care strălucește atunci când celulele descompun zahărul pentru energie.

Descoperirile ar putea contura noi tratamente pentru afecțiunile neurologice în care eșecul energetic joacă un rol, cum ar fi accidentul vascular cerebral, neurodegenerarea și epilepsia, au declarat cercetătorii în PNAS.

Echipa a constatat că producția de energie dependentă de glicogen a neuronilor este deosebit de importantă atunci când mitocondriile - principalele fabrici de energie - sunt afectate, cum ar fi atunci când aprovizionarea cu oxigen este limitată.

În aceste condiții, glicogenul servește ca o sursă de combustibil cu acces rapid, ajutând neuronii să rămână activi atunci când alte sisteme ar putea stagna, au spus cercetătorii.

"Această flexibilitate ar putea fi crucială pentru modul în care creierul își menține funcția și răspunde la stres”, a declarat într-o declarație cercetătorul principal Daniel Colón-Ramos, tot de la Yale.

"Această cercetare remodelează înțelegerea noastră a metabolismului energetic al creierului și deschide noi căi pentru explorarea modului de protejare și susținere a funcției neuronale în caz de boală", a mai spus el.

Conținut recomandat

Google News icon  Urmărește-ne și pe Google News - abonează‑te!

Articole similare