BREAKING NEWS Grapefruit RETRAS de la raft. Alertă alimentară: Dacă ați cumparat acest produs, NU-l mâncați

grapefruit-retras-de-la-raft--alerta-alimentara-daca-ati-cumparat-acest-produs--nu-l-mancati_93410200 Grapefruit RETRAS de la raft. Alertă alimentară Dacă ați cumparat acest produs, NU-l mâncați - Foto: Freepick @@aleksandarlittlewolf

ANSVSA a emis o nouă alertă alimentară.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunţat retragerea din magazine a unui lot de fructe din cauza nivelului ridicat de pesticide.

Ciupercile, gustoase, dar mortale. Ce ciuperci să mâncăm. Ciuhodaru: Ne punem viața în pericol din cauza sărăciei

"Vă informăm, ca urmare a depășirii valorilor admise de reziduri de pesticide (Clorpirifos-metil) SC KAREMA FRUCT SRL a inițiat retragerea de la comercializare și rechemarea de la client a articolului menționat mai jos. Motivul rechemării: depășire a valorilor admise de reziduuri de pesticide CLORPIRIFOS METIL.

Denumire produs: Grapefruit roșu, origine Turcia, Lot 15989.

În cazul în care ați cumparat produsul menționat mai sus, în perioada 07-15.06.2022, vă rugăm să nu-l consumați și să-l returnați în magazinele de unde a fost achiziționat până pe 28.06.2022, urmând să primiți contravaloarea lui", a avertizat Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

O boală alergică și autoimună, identificată pentru prima dată. Simptomele, izbitoare: Se inflamează esofagul și pielea

 

Adevărul despre ADITIVII pe care-i mâncăm zilnic. "Sunt cancerigeni" și "eticheta VERDE", înțelese GREȘIT. Ce e NITRITUL de sodiu

 

O mulțime de alerte alimentare au fost date în ultimele luni, după ce specialiștii au descoperit o mulțime de aditivi, E-uri și chimicale într-o mulțime de alimente. 

"În Occident, dezbaterile pe această temă au apărut în anii 1970 - 1980, atunci când Uniunea Europeană de atunci, oameni care se preocupau de siguranța alimentelor și agențiile care o făceau, au alcătuit o listă a produselor, o listă a aditivilor care sunt siguri pentru consum și care au gust bun și sunt în balanță între efect și risc.

Lista E-urilor, pentru că nu au popularizat această măsură, au adresat-o doar producătorilor, comercianților, celor din industrie și a pornit în anii 1978 - 1979, când au început să circule sub formă de zvon niște hârtii trase la copiator și s-au răspândit zvonuri că aceste E-uri sunt periculoase. De unde era un atuu să fii pe această listă, pentru că E-urile erau substanțele validate: sarea, oțetul, alți aditivi, unii naturali, alții de sinteză, siguri și buni pentru preparatul, conservatul alimentelor și s-a răspândit zvonul că E-urile sunt ceva rău, o chimicală introdusă în alimente", a spus jurnalistul Val Vâlcu.

"Aditivii sunt cancerigeni", fake-news-uri. Care e adevărul de pe etichete

"Aș vrea să fac mai întâi trimitere la consumatori, să se informeze din surse sigure, avizate. Știți care e cea mai sigură sursă avizată și la primul contact? Este eticheta! Din păcate, consumatorul nu știu dacă citește eticheta, nu știu câți o fac și nu știu dacă o și înțeleg.

Un alt factor care ar putea să inducă consumatorul în eroare, cu regret o spun, sunt acei falși specialiști care transmit informații eronate.

Într-adevăr, când vorbim de aditivi, să știm foarte clar că pornim de la: nimic nu e toxic, ci doza e cea care face diferența.

Ca să fie clar! O substanță care e consumată într-o anumită cantitate este consideră aliment. Aceeași substanță consumată într-o altă cantitate este medicament. Și aceeași substanță care e consumată într-o altă cantitate, poate deveni otravă!

Deci, avem aceeași substanță, dar doza e cea care face diferența. Aceste E-uri sunt, de fapt, acei aditivi pe care noi îi regăsim listați într-o bibliotecă avizată numită codex alimentarius.

Acești aditivi au un cod numeric format din litera E și apoi urmează câteva cifre, 3 - 4 cifre. Tocmai de aceea, conform regulamentului în vigoare, 1169/2011, procesatorii au această obligație, de a trece pe etichetă toate ingredientele și anditivii care se regăsesc în produs. Doar că nu au obligația de a trece numele aditivului sau doar simbolul E. 

Acum, faptul că am auzit de foarte multe ori informații false precum că anumite E-uri ne omoară sau ne trezim dimineața fără păr, într-adevăr, unde trebuie să avem noi foarte mare atenție, majoritatea aditivilor care sunt reglementați și care sunt siguri de utilizat într-un produs alimentar sunt evaluați și reevaluați în fiecare an de organismele în vigoare și asupra lor se fac anumite teste toxicologice.

Ca urmare a acestor teste, se stabilesc anumite doze care pot fi folosite sau chiar restricții de a fi scoși de pe lista de a fi utilizați de pe lista de alimentare.

Deci, toți aditivii pe care noi îi regăsim într-un produs alimentar sunt verificați, certificați. Problema este că trebuie să se respecte doza, doză controlată de producător, pentru că la finalul zilei când facem bilanț, sunt anumiți aditivi pe care-i putem aduce în organism din diverse surse alimentare, pentru că putem consuma mai multe alimente care conțin aditivi.

Și aici vorbim de o doză maxim atinsă", au explicat prof. Cristian Dima, în exclusivitate pentru DC News.

Eticheta VERDE, înțeleasă greșit. Ce este nitritul de sodiu - citește mai departe AICI

Google News icon  Urmărește-ne și pe Google News - abonează‑te!

Articole similare
300x250
300x250