Adevărul despre ADITIVII pe care-i mâncăm zilnic. "Sunt cancerigeni" și "eticheta VERDE", înțelese GREȘIT. Ce e NITRITUL de sodiu

Adevarul despre aditivii - Foto: Pexels @juliavolk / Freepick @dcstudio
Adevarul despre aditivii - Foto: Pexels @juliavolk / Freepick @dcstudio

Care e adevărul despre aditivii alimentari, de ce trebuie să citim eticheta produselor, ce înseamnă, de fapt, eticheta VERDE și ce e nitritul de sodiu.

O mulțime de alerte alimentare au fost date în ultimele luni, după ce specialiștii au descoperit o mulțime de aditivi, E-uri și chimicale într-o mulțime de alimente. 

"În Occident, dezbaterile pe această temă au apărut în anii 1970 - 1980, atunci când Uniunea Europeană de atunci, oameni care se preocupau de siguranța alimentelor și agențiile care o făceau, au alcătuit o listă a produselor, o listă a aditivilor care sunt siguri pentru consum și care au gust bun și sunt în balanță între efect și risc.

Lista E-urilor, pentru că nu au popularizat această măsură, au adresat-o doar producătorilor, comercianților, celor din industrie și a pornit în anii 1978 - 1979, când au început să circule sub formă de zvon niște hârtii trase la copiator și s-au răspândit zvonuri că aceste E-uri sunt periculoase. De unde era un atuu să fii pe această listă, pentru că E-urile erau substanțele validate: sarea, oțetul, alți aditivi, unii naturali, alții de sinteză, siguri și buni pentru preparatul, conservatul alimentelor și s-a răspândit zvonul că E-urile sunt ceva rău, o chimicală introdusă în alimente", a spus jurnalistul Val Vâlcu.

"Aditivii sunt cancerigeni", fake-news-uri. Care e adevărul de pe etichete

 

"Aș vrea să fac mai întâi trimitere la consumatori, să se informeze din surse sigure, avizate. Știți care e cea mai sigură sursă avizată și la primul contact? Este eticheta! Din păcate, consumatorul nu știu dacă citește eticheta, nu știu câți o fac și nu știu dacă o și înțeleg.

Un alt factor care ar putea să inducă consumatorul în eroare, cu regret o spun, sunt acei falși specialiști care transmit informații eronate.

Într-adevăr, când vorbim de aditivi, să știm foarte clar că pornim de la: nimic nu e toxic, ci doza e cea care face diferența.

Ca să fie clar! O substanță care e consumată într-o anumită cantitate este consideră aliment. Aceeași substanță consumată într-o altă cantitate este medicament. Și aceeași substanță care e consumată într-o altă cantitate, poate deveni otravă!

Deci, avem aceeași substanță, dar doza e cea care face diferența. Aceste E-uri sunt, de fapt, acei aditivi pe care noi îi regăsim listați într-o bibliotecă avizată numită codex alimentarius.

Acești aditivi au un cod numeric format din litera E și apoi urmează câteva cifre, 3 - 4 cifre. Tocmai de aceea, conform regulamentului în vigoare, 1169/2011, procesatorii au această obligație, de a trece pe etichetă toate ingredientele și anditivii care se regăsesc în produs. Doar că nu au obligația de a trece numele aditivului sau doar simbolul E. 

Acum, faptul că am auzit de foarte multe ori informații false precum că anumite E-uri ne omoară sau ne trezim dimineața fără păr, într-adevăr, unde trebuie să avem noi foarte mare atenție, majoritatea aditivilor care sunt reglementați și care sunt siguri de utilizat într-un produs alimentar sunt evaluați și reevaluați în fiecare an de organismele în vigoare și asupra lor se fac anumite teste toxicologice.

Ca urmare a acestor teste, se stabilesc anumite doze care pot fi folosite sau chiar restricții de a fi scoși de pe lista de a fi utilizați de pe lista de alimentare.

Deci, toți aditivii pe care noi îi regăsim într-un produs alimentar sunt verificați, certificați. Problema este că trebuie să se respecte doza, doză controlată de producător, pentru că la finalul zilei când facem bilanț, sunt anumiți aditivi pe care-i putem aduce în organism din diverse surse alimentare, pentru că putem consuma mai multe alimente care conțin aditivi.

Și aici vorbim de o doză maxim atinsă", au explicat prof. Cristian Dima, în exclusivitate pentru DC News.

Eticheta VERDE, înțeleasă greșit. Ce este nitritul de sodiu

 

"Există această cerere și o tendință la nivel european de a găsi pe piață produse cu etichetă Green, eticheta curată sau verde. Ce înseamnă această etichetă curată? Acest concept l-au auzit ca fiind înțeles greșit, produse fără aditivi. 

Din punct de vedere al tehnologului, nu putem obține la nivel industrial un produs alimentar fără cel puțin au aditiv. Atenție! La nivel industrial, adică să fie reproductibil (...)

Deci, conceptul de eticheta verde face referire la reducerea numărului de aditivi! Dacă am avut un produs care a avut în componență patru aditivi și am reușit să înlocuiesc doi sau să reduc doi și avem produs doar cu doi aditivi, vorbim de un produs în care am redus numărul de aditivi.

Dau un exemplu de aditiv controversat de foarte mult timp, este vorba despre nitritul de sodiu. Nitritul îl regăsim în multe produse alimentare, incusiv în apa plată îl găsim în cantități mici. Nitritul îl găsim și în produsele din carne", a mai spus Cristian Dima.

 

2. Foto: ANSV... (aditivi-1_60341200.png)

3. -imagine fara descriere- (aditivi-2_40577500.png)

4. -imagine fara descriere- (aditivi-3_30968300.png)

5. -imagine fara descriere- (aditivi-4_30054200.png)

6. -imagine fara descriere- (aditivi-5_14072000.png)

7. -imagine fara descriere- (aditivi-6_06602100.png)

8. -imagine fara descriere- (aditivi-7_00387700.png)

9. -imagine fara descriere- (aditivi-8_88575600.png)

10. -imagine fara descriere- (aditivi-9_75629700.png)Foto: ANSVSA

 

 

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel