Circa 10.000 de doze de anticorpi monoclonali vor ajunge în România

Reprezentanții Ministerului Sănătății anunță că s-a semnat un contract pentru achiziția a circa 10.000 de doze de anticorpi monoclonali pentru tratarea bolnavilor...
Circa 10.000 de doze de anticorpi monoclonali, folosiți în tratarea bolnavilor COVID, vor fi livrate săptămâna viitoare în spitalele din România. Aceasta ca urmare a unui contrat semnat de Ministerul Sănătății și firma producătoare de anticorpi.
”Ministerul Sănătății continuă eforturile pentru aprovizionarea cu medicamente a unităților care tratează bolnavii infectați cu Sars - Cov- 2. Ministerul Sanatatii a semnat contractul subsecvent cu firma producătoare pentru livrarea a 10.000 de doze de anticorpi monoclonali, în baza acordului- cadru SANTE/2020/C3/091 încheiat între Comisia Europeană și firma producătoare.
Medicamentele, care vor sosi săptămâna viitoare, vor fi distribuite imediat unităților sanitare pentru a fi administrați pacienților cu Covid-19 în primele zile de la debutul simptomatologiei”, se detaliază într-un comunicat.
Cercetători de la Spitalul Universitar din Lausanne şi de la Şcoala Politehnică Federală din acest oraş elveţian au anunţat marţi descoperirea unui anticorp monoclonal capabil să neutralizeze toate variantele coronavirusului SARS-CoV-2, inclusiv varianta Delta. Descoperirea ştiinţifică, publicată în revista specializată 'Cell Reports', a fost obţinută prin izolarea limfocitelor pacienţilor cu COVID-19.
Noul anticorp este ''unul dintre cei mai puternici împotriva coronavirusului SARS-CoV-2 identificaţi până în prezent''. Conform explicaţiilor acestei instituţii, el blochează proteinele Spike şi împiedică astfel infectarea celulelor pulmonare, ceea ce opreşte procesul de replicare virală şi permite sistemului imunitar al pacientului să elimine coronavirusul din organism.
Cercetătorii elveţieni susţin că noul anticorp monoclonal este mai durabil, oferind protecţie timp de până la şase luni, faţă de 3-4 săptămâni în cazul altor anticorpi. ''Aceasta îl face să fie un tratament preventiv interesant pentru persoanele nevaccinate din categoriile de risc sau pentru persoanele vaccinate care nu au reuşit să producă un răspuns imunitar'', semnalează universitatea elveţiană.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-