Primul cocktail de anticorpi care previne COVID-19, creat de AstraZeneca. EMA și FDA analizează tratamentul

Dana Lascu |
Data publicării:
Medicament injectabil. Foto: Pixabay
Medicament injectabil. Foto: Pixabay

În timp ce vaccinurile se bazează pe sistemul imunitar pentru a dezvolta anticorpi vizați și celule de combatere a infecțiilor, medicamentul AstraZeneca conține anticorpi creați în laborator. Ei sunt concepuți să rămână în organism timp de până la un an de zile pentru a conține virusul în caz de infecție. Tratamentul, care poate fi preventiv, este ca o gură de aer pentru cei care nu răspund la vaccin sau pentru cei cu sistemul imunitar compromis și are efect și asupra variantei Delta. 

Primul cocktail cu anticorpi produs AstraZeneca reduce cu 77% riscul de a dezvolta COVID-19 simptomatic arată rezultatele studiului de Fază III PROVENT. În timp ce vaccinurile se bazează pe sistemul imunitar pentru a dezvolta anticorpi vizați și celule de combatere a infecțiilor, AZD7442 - compusul biotehnologic al AstraZeneca, care va fi denumit Evusheld -, conține anticorpi de laborator concepuți să rămână în organism timp de luni de zile pentru a conține virusul în caz de infecție.

Conține doi anticorpi creați în laborator

Acest medicament este format din tixagevimab și cilgavimab, doi anticorpi monoclonali. Un anticorp monoclonal este un tip de proteină care a fost conceput pentru a recunoaște și a se atașa la o structură specifică (numită antigen). Tixagevimab și cilgavimab au fost concepute pentru a se atașa la proteina spike a SARS-CoV-2 (virusul care cauzează COVID-19) în două locuri diferite. Prin atașarea la proteina spike, se așteaptă ca medicamentul să oprească virusul să pătrundă în celulele corpului și să provoace infecție. Deoarece anticorpii se atașează la diferite părți ale proteinei, utilizarea lor în combinație poate fi mai eficientă decât utilizarea oricărui singur.

AZD7442 este prima combinație de anticorpi (non-vaccin) modificată pentru a oferi protecție de lungă durată care a demonstrat prevenirea COVID-19 într-un studiu clinic. Tratamentul, care este practic o combinație a celor doi anticorpi cu acțiune lungă (LAAB) și care se administrează într-o singură doză intramuscular, a redus, studiului de Fază III PROVENT, riscul de a dezvolta COVID-19 simptomatic cu 77% (95% interval de încredere (IC): 46, 90), comparativ cu placebo. Procesul a acumulat 25 de cazuri de COVID-19 simptomatic la analiza primară.

Nu au existat cazuri de decese legate de COVID-19 sau COVID-19 la cei tratați cu AZD7442. În brațul placebo al studiului, au existat trei cazuri de COVID-19 sever, care au inclus două decese. Studiul de Fază III PROVENT a inclus 5.197 de participanți distribuiți randomizat la administrarea AZD7442 cu o rată de 2: 1 față de placebo. Analiza primară s-a bazat pe 5.172 de participanți care nu au avut infecție cu SARS-CoV-2 la momentul inițial. Mai mult de 75% dintre participanții la studiu au avut comorbidități, care includ afecțiuni despre care se știe că determină un răspuns imun redus la vaccinare. LAAB a fost bine tolerat, iar analizele preliminare arată că evenimentele adverse au fost echilibrate între grupurile placebo și AZD7442.

Vital pentru cei cu sistem imunitar compromis

„În primul rând vrem să protejăm acele populații vulnerabile care nu au fost protejate în mod adecvat de vaccin”, a declarat Menelas Pangaloa, șeful de cercetare și dezvoltare al AstraZeneca. „Dar, în cele din urmă, va rămâne la latitudinea autorităților sanitare să descopere pe cine aleg să imunizeze” a mai spus acesta, conform NBCNews.

Dr Myron J. Levin, profesor de pediatrie și medicină, Facultatea de Medicină a Universității din Colorado, SUA și cercetător principal al studiului, a explicat că „datele PROVENT arată că o doză de AZD7442, administrată într-o formă intramusculară convenabilă, poate preveni rapid și eficient COVID-19 simptomatic. Cu aceste rezultate interesante, AZD7442 ar putea fi un instrument important în arsenalul nostru pentru a ajuta oamenii care ar putea avea nevoie de mai mult decât un vaccin pentru a reveni la viața lor normală”. 

„Avem nevoie de abordări suplimentare pentru persoanele care nu sunt protejate în mod adecvat de vaccinurile COVID-19. Suntem foarte încurajați de aceste date de eficacitate și de siguranță la persoanele cu risc crescut, arătând că această combinație de anticorpi cu acțiune îndelungată are potențialul de a proteja împotriva bolilor simptomatice și severe, alături de vaccinuri. Așteptăm cu nerăbdare să împărtășim date suplimentare din programul de studii clinice de fază III AZD7442 la sfârșitul acestui an”, a arătat Mene Pangalos, vicepreședinte executiv al BioPharmaceuticals R&D, într-un comunicat al companiei

Hugh Montgomery, cercetător principal și profesor de Terapie Intensivă la University College London, a declarat că rezultatele studiului PROVENT PHASE III arată că tratamentul ar putea „juca un rol important” în combaterea pandemiei COVID-19. „Cu înregistrarea în continuare de cazuri de infecții grave cu COVID-19 pe tot globul, există o nevoie semnificativă de noi terapii, cum ar fi AZD7442, care pot fi utilizate pentru a proteja populațiile vulnerabile de a face COVID-19 și, de asemenea, pot ajuta la prevenirea progresiei către boli severe. (...) Aceste rezultate pozitive arată că o doză administrată intramuscular de AZD7442 ar putea juca un rol important în combaterea acestei pandemii devastatoare” a explicat el, pentru SkyNews.

Protejează până la 12 luni contra COVID-19, inclusiv Delta

AZD7442 a fost optimizat utilizând tehnologia de extensie de înjumătățire YTE, deținută de AstraZeneca, care ar putea permite o protecție de până la 12 luni împotriva COVID-19 și care este administrată prin injecție intramusculară.

Descoperirile preliminare „in vitro” ale cercetătorilor de la Universitatea Oxford și Columbia University demonstrează că AZD7442 neutralizează inclusiv variantele recente virale emergente ale SARS-CoV-2, inclusiv varianta Delta.

La începutul lunii ocotmbrie, AstraZeneca, care este producătorul de medicamente care a dezvoltat unul dintre primele vaccinuri Covid-19, a cerut Administrației americane pentru Alimente și Medicamente (FDA) să autorizeze utilizarea în regim de urgență tratamentul cu anticorpi în unică doză pentru prevenirea bolii. De asemenea, săptămâna trecută Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat că începe evaluarea tratamentului preventiv pentru COVID-19. 

Despre studiul de fază III PROVENT

PROVENT este un studiu de fază III, randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo, multicentric, care evaluează siguranța și eficacitatea unei doze unice de 300 mg de AZD7442 comparativ cu placebo pentru prevenirea COVID-19. Procesul a fost realizat în 87 de locații din SUA, Marea Britanie, Spania, Franța și Belgia. Așa cum arătam, 5.197 de participanți au fost randomizați într-un raport de 2: 1 pentru a primi o singură doză intramusculară (IM) de 300 mg de AZD7442 (n = 3460) sau placebo salin (n = 1.737), administrată în două injecții intramusculare secvențiale separate.

Obiectivul principal de eficacitate a fost primul caz de orice boală simptomatică pozitivă la RT-PCR a SARS-CoV-2 care apare după administrarea dozei înainte de ziua 183. Subiecții vor fi urmăriți în continuare timp de 15 luni.

Participanții au fost adulți cu vârsta de 18 ani și peste, care ar beneficia de prevenirea cu LAAB, definită ca având un risc crescut de răspuns inadecvat la imunizarea activă (prezicând răspunsuri slabe la vaccinuri sau intoleranți la vaccin) sau cu risc crescut de infecție cu SARS-CoV-2, inclusiv a celor ale căror locații sau circumstanțe le conferă un risc semnificativ de expunere la virusul SARS-CoV-2. Participanții la momentul screening-ului nu erau vaccinați și aveau un test serologic negativ la punctul de îngrijire SARS-CoV-2.

Aproximativ 43% dintre participanți au avut vârsta de peste 60 de ani. În plus, peste 75% au prezentat comorbidități de bază și alte caracteristici care sunt asociate cu un risc crescut de COVID-19 sever în cazul în care se infectează, inclusiv cele cu boli imunosupresive sau care iau medicamente imunosupresoare, diabet, obezitate severă sau boli cardiace, boli pulmonare obstructive cronice, boli cronice renale și hepatice cronice. Aproximativ 73% erau albi / caucazieni, 17% negri / afro-americani și 3% asiatici. Aproximativ 15% dintre participanți erau hispanici.

Cum a fost creat AZD7442

AZD7442 este o combinație de doi anticorpi - tixagevimab (AZD8895) și cilgavimab (AZD1061) - derivate din celule B donate de pacienți convalescenți după infecția cu virusul SARS-CoV-2. Descoperiți de Centrul Medical al Universității Vanderbilt și licențiați la AstraZeneca în iunie 2020, anticorpii monoclonali umani se leagă de site-uri distincte pe proteina SARS-CoV-2 spike7 și au fost optimizați de echipa de cercetare a AstraZeneca cu o extensie de înjumătățire și un receptor Fc redus și care complementează legarea C1q. Extinderea timpului de înjumătățire mai mult decât triplează durabilitatea acțiunii lor în comparație cu anticorpii convenționali și ar putea permite rămânerea în organism ca protecție împotriva COVID-19 de până la 12 luni după o singură administrare, arată compania, într-un comunicat.

AZD7442 este studiat, în acest moment, într-un program cuprinzător de studii clinice atât pentru prevenirea, cât și pentru tratamentul COVID-19 la peste 9.000 de participanți. Studiile în desfășurare includ și TACKLE COVID-1913, un studiu de tratament de fază III într-un cadru ambulatoriu și studii de tratament colaborator în medii ambulatorii și spitalizate. AZD7442 este evaluat atât pe calea de administrare intramusculară, cât și pe cea intravenoasă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel