Implanturi 3D activate de ultrasunete: o nouă metodă de administrare a medicamentelor

Experimentele pe animale sugerează că undele cu ultrasunete pot pătrunde prin țesuturile groase și pot imprima implanturi medicale în interiorul unui organism.
Cercetătorii au creat implanturi 3D folosind ultrasunete focalizate și bioink-uri sensibile la ultrasunete administrate prin injecție sau cateter.
Undele de ultrasunete ghidate cu atenție declanșează încălzirea localizată, ușor peste temperatura corpului, care transformă cerneala într-un gel care poate fi imprimat în formele dorite și adaptat pentru funcții precum administrarea de medicamente și înlocuirea țesuturilor, potrivit unui raport publicat joi în Science, citează Reuters.
În plus, imagistica cu ultrasunete permite monitorizarea în timp real și crearea de modele personalizate, au declarat cercetătorii.
Într-un experiment, cercetătorii au imprimat biomateriale încărcate cu medicamente care au livrat un medicament de chimioterapie în zonele canceroase din vezica unui șoarece. Ei au constatat o moarte substanțial mai mare a celulelor tumorale timp de mai multe zile, comparativ cu animalele care au primit medicamentul prin injectare directă.
„Am demonstrat deja pe un animal de talie mică că putem imprima hidrogeluri încărcate cu medicamente pentru tratamentul tumorilor”, a declarat într-un comunicat conducătorul studiului, Wei Gao de la Caltech. „Următoarea noastră etapă este să încercăm să imprimăm într-un model animal mai mare și, sperăm, în viitorul apropiat, să putem evalua acest lucru la om”.
Un comentariu publicat împreună cu lucrarea notează că sunt încă necesare perfecționări.
„Imprimarea pe organe care se extind și se contractă, cum ar fi plămânii, inima și stomacul, prezintă o provocare suplimentară
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-