Dr Adrian Streinu-Cercel, despre obligativitatea prezentării certificatului digital COVID-19 la muncă: „Generăm discriminare prin vaccinare”

Dana Lascu |
Data publicării:
Prof dr Adrian Streinu-Cercel. Foto: DC Medical
Prof dr Adrian Streinu-Cercel. Foto: DC Medical

Profesorul și senatorul Adrian Streinu-Cercel a explicat, astăzi, în plenul Senatului că dacă va fi aprobată obligativitatea prezentării certificatului verde digital COVID-19 la locul de muncă așa cum o prevede proiectul de lege supus votului atunci se va face o discriminare între angajații români.

Prof dr Adrian Streinu-Cercel, care este fost manager al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș a explicat că deși crede că trebuie luate măsuri pentru stoparea pandemiei COVID-19, nu aceasta este calea de urmat. 

„Sunt de acord că trebuie luate anumite măsuri. Dar în ceea ce privește acest proiect de lege, 454/2001, este greșit din punct de vedere conceptual, științific. Atât persoanele vaccine, cât și cele nevaccinate se pot infecta la fel de ușor cu SARS-CoV-2.

În acest context, ceea ce trebuia făcut și explicitat, era să se vadă care este incidența în populație a trecerii prin infecție. Altfel spus, avem un procent de circa 60% din persoanele care s-au infectat cu SAES-CoV-2, au făcut o infecție asimptomatică, nu figurează nicăieri și nici nu au acces pe platformă pentru a se putea înregistra prin determinarea anticorpilor din deget.

Noi suntem cei care generăm discriminare prin vaccinare. Și așa au fost o serie de antivacciniști care au făcut probleme, acum aducem un element în plus”, a declarat Adrian Streinu-Cercel, într-un discurs ținut înaintea votului proiectului de act normativ care prevede obligativitatea certificatului verde la locul de muncă.

Conform inițiatorilor, propunerea legislativă stipulează că certificatul atestă îndeplinirea uneia dintre următoarele condiții: trecerea a cel puțin 10 zile de la vaccinarea cu schema completă împotriva virusului SARS-CoV-2; trecerea prin boală și încadrarea între a 15-a și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu acest virus și rezultatul negativ certificat al unui test RT-PCR (valabilitate 72 ore) sau antigen rapid (48 de ore).

Proiectul de lege prevede că personalul unităților sanitare publice și private, aflate în subordinea sau coordonarea Ministerului Sănătății, din cadrul caselor de asigurări de sănătate, Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Inspectoratului General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne și unităților subordonate, precum și din cadrul laboratoarelor de analize medicale este obligat să prezinte certificat digital al UE privind COVID-19.

Printr-un amendament, la forma inițială a proiectului a fost adăugat personalul unităților de asistență medicală profilactică și curativă, dar și persoanele fizice care activează ca furnizori de servicii medicale, de dispozitive medicale și de medicamente.

Proiectul care prevede obligativitatea prezentării certificatului digital COVID-19 pentru accesul la locul de muncă, atât la stat cât și la privat, a fost respins în Senat, cu 67 de voturi „pentru” și 60 de voturi „împotrivă”. Pentru a fi aprobat, trebuia să obțină 69 de voturi „pentru”.

Senatul nu este, însă, camera decizională, așa că proiectul va merge mai departe la dezbatere și votare în Camera Deputaților.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel