Dr Bogdan Pârlițeanu: analizele care îți arată dacă ai cancer de prostată

Dana Lascu |
Data publicării:
EXCLUSIV
Bărbat
Bărbat

Dr Bogdan Pârlițeanu a explicat, la Interviurile DC News și DC Medical, care sunt analizele și investigațiile medicale care se fac pentru a vedea dacă un pacient are un cancer urologic sau nu.

Doctorul Bogdan Pârlițeanu este medic specialist urologie la Spitalul Clinic Sanador. El a explicat, la Interviurile DC News și DC Medical că cea mai importantă investigație medicală în Urologie este ecografia de aparat urinar.

Când și cum se face ecografia tractului urinar

„Ecografia aceasta este cea mai bună metodă de screening și cea mai ușor de efectuat și de suportat pentru pacient. Ea înseamnă vizualizarea rinichilor, a vezicii urinare, iar în cazul bărbaților și a prostatei. Este una din cele mai simple, ieftine și noninvazive investigații, care poate să ridice semne întrebare. Și vorbim de investigații pentru că, de obicei, un cancer înalt poate fi ascuns, poate fi o formațiune de mici dimensiuni, care doar rar produce ceea ce se numește o nefralgie, o durere surdă în zona lombei, despre care pacientul poate să zică „am o durere de spate" și o neglijează. Dispare și mai apare peste 3-4 luni și poate atunci ajunge la un medic", detaliază specialistul.

Această durere nu este însă una obișnuită și categoric nu trebuie ignorată, atrage atenția Dr Bogdan Pârlițeanu. „Este o durere surdă, care apare într- un anumit loc, nu se atenuează la mișcare, la poziție (când te întinzi în pat, n.r.), este durere continuă, dar dispare după un timp. Poate să treacă și să revină la un anumit interval de timp", spune el.

Ecografia se face de medici cu competențe în ecografie, fie că este urolog sau radiolog. Când vine vorba de frecveța cu care trebuie făcută această investigație medicală, urologul spune că totul depinde de vârstă. „Cel mai frecvent vorbim de ecografii la 6 luni pentru pacienții peste 60 de ani sau pentru cei tineri, 40-50 de ani, o ecografie anuală, o vizită la medic urolog și efectuarea unor simple analize este suficientă pentru o prevenție", spune acesta.

Analizele de sânge și PSA-ul

O a două analiză care poate ridica suspiciunea de cancer la prostată, spre exemplu, este o analiză de sânge, spșecializată pe un antigen, PSA-ul. La aceasta, însă, părerile sunt împărțite. Unii specialiști spun că poate să afară cancerul și vără valori mari ale PSA, alții că nu.

„Dacă până prin anii 2010 discutam de cancer de prostată la pacienți peste 65 de ani, acum deja frecvența apriția a început să crească la vârste mai tinere, și vorbim de inclusiv 40 de ani, de grupele de vârstă de 40-50 de ani și de 50-60 de ani. Ghidurile europene de urologie recomandă, obligatoriu, după vârsta de 55 de ani un consult la medicul urolog, efectuarea unui PSA cu determinări de agent specific prostatic, cât și a celei de-a doua valori, de free PSA. Controlul clinic este obligatoriu după vârsta de 55 de ani. La pacienții care au în istoric tatăl cu cancer de prostată sau rude de gradul unu sau doi cu cancer de prostată, vârsta la care se încep investigațiile este de 50 de ani", arată Dr Bogdan Pârlițeanu.

Medicul explică și că în cadrul examenului clinic, pentru prostată, este indicat și un tușeu rectal, care nu este o manevră invazivă, așa cum se crede, ci una care poate fi foarfte relevantă pentru a constata starea glandei.

La ce valori ale PSA se pune problema că ai putea avea risc de cancer sau chiar cancer, aflați în video.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel