Dr Borcean, pandemie Covid-19: Nu vor putea fi chemați la arme toți medicii pensionari!

Dana Lascu |
Data publicării:
EXCLUSIV
Medic, pandemie
Medic, pandemie

Dr Gheorghe Borcean, președintele CMR, spune că medicii pensionari pot fi considerați o armată albă de rezerviști, dar că nu toți doctorii ieșiți la pensie ar putea fi chemați „la arme”. 

Pentru că în contextul actualei pandemii de Covid-19 se pune problema că nu avem suficiente cadre medicale în spitalele care ar putea fi copleșite de cazuri din toate patologiile, pe lângă cele date de coronavirus, dr Gheorghe Borcean spune că o parte dintre medicii pensionari ar putea fi chemați să ajute.

Dar nu toți. În primul rând pentru că sunt pensionari, adică fac parte dintr-o categorie de vârstă expusă unui risc mare de infectare cu complicații care le pot fi fatale, și în al doilea rând pentru că la o anumită vârstă sunt lucruri pe care nu le mai poți face ca la tinerețe. Și, subliniază șeful CMR, ca să se poată apela la această armată de rezervă, autoritățile ar trebui să definească exact situația d ecriză.

„Vedeți, medicul este o armată în alb, care poate fi chemată atunci când e nevoie, și care la timpul acela, cu niște măsuri mai sumare de verificare a capcității lor fizice, și profesionale, și mentale. Pentru că una este să fii o armată în alb dar să ai 80 de ani, și să fi fost chirurg, și alta e să fii la 67 de ani și trei luni, că la 67 ai ieșit la pensie și ești în cotinuare apt de lucru. Dar lucrul acesta trebuie certificat, pentru a nu pune în pericol siguranța pacienților, a potențialilor pacienți, prin aceea că ai venit voluntar. Una dintre atribuțiile legale ale Colegiului Medicilor din ziua de azi este să certifice că medicul este apt profesional, că este validat, că este competent, că are experiența necesară. Și a sta se dovedește cu acte, cu documente, cu ciclurile de formare profesională continuă. Într-o criză de genul acesta putem trece peste asta. Se poate face un rabat. Dar va trebui cineva să definească momentul acesta de criză”, a punctat Gheorghe Borcean. 

Cum vor sta rezidenții în prima linie la spitale și de ce au fost trimiși acasă studenții mediciniști, aflați în video: 


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel