Dr Ionuț Bogdan Munteanu: cele trei etape ale piciorului diabetic

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:
Dr Ionut Bogdan Munteanu. Foto: DC MEDICAL
Dr Ionut Bogdan Munteanu. Foto: DC MEDICAL
Leziuni, picior
Leziuni, picior
  • Dr Ionut Bogdan Munteanu. Foto: DC MEDICAL
  • Leziuni, picior

Dr Ionuț Bogdan Munteanu, medic primar chirurgie vasculară, a explicat la Interviurile DC Medical care sunt cele trei etape ale piciorului diabetic.

La ora actuală, la nivel mondial, diabetul zaharat a devenit o epidemie globală, considerată de Organizația Mondială a Sănătății, estimându-se un număr de 360 de milioane de cazuri de diabet până în anul 2025.

Dr Ionuț Bogdan Munteanu, medic primar chirurgie vasculară, de la Spitalul Clinic Sanador, spune că piciorul diabetic este una din complicațiile de temut ale diabetului zaharat.

"Diabetul afectează organismul în întregul său și cunoaștem complicații ale acestei afecțiuni, cum ar fi boala renală sau nefropatia diabetică, boala oculară sau retinopatia diabetică. În această categorie intră și o complicație periferică, piciorul diabetic, însemnând afectarea vaselor, neurologică, tegumentară și musculo osoasă la nivelul piciorului", a explicat acesta.

Dr. Munteanu spune că în momentul în care un pacient este diagnosticat cu diabet, investigația bolii trebuie să cuprindă și piciorul diabetic și membrele inferioare. Potrivit medicului, sunt trei etape ale piciorului diabetic.

"Etapele prin care se ajunge la piciorul diabetic, ca problemă patologică, sunt:
Instalarea vasculopatiei, respectiv a neuropatiei, care poate trena ani de zile, recunoscută sau chiar neinvestigată. În cazul neuropatiei senzoriale, pacientul nu mai simte frigul și nici căldura, durerea sau presiunea. Se poate lovi, să nu simtă acest lucru și să constate după câteva zile că are o vânătaie. Însă, este suficient un factor declanșator, o mică traumă, o înțepătură, o lovitură, o arsură, pentru ca problema vasculopatiei sau neuropatia care erau undeva mascate, să iasă la suprafață. În a treia etapă e instalează infecția, inițial cutanată, care precipită prezentarea pacientului la medic", a spus acesta.

 

xxx

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel