Dr Mihai Craiu, despre 2 vaccinuri care scad riscul de COVID-19. „Încep să apară dovezi”

Dana Lascu |
Data publicării:
Vaccin   FOTO: pixabay
Vaccin FOTO: pixabay

Cunoscutul medic pediatru conf univ dr Mihai Craiu spune că sunt dovezi științifice care arată că două dintre vaccinurile care există deja și sunt preventive pentru alte boli, reduc riscul de COVID-19. 

Conf univ dr Mihai Craiu spune că există dovezi științifice din ce în ce mai consistente care arată că vaccinuri tradiționale, cu zeci de ani de experiență în spate, reduc riscul de COVID-19. 

„Actul vaccinării produce în corpul nostru un răspuns de recunoaștere rapidă și eficientă a „dușmanilor”. Ca atunci când mergem la școală să învățăm materii specifice (matematică, limbi străine, istorie sau muzică) pentru a avea o pregătire generală cât mai bună, așa este și cu vaccinurile diferite pe care le primește un copil în prima copilărie. Învățământul îți educă și îți antrenează capacitatea de a găsi firul logic în multitudinea de fenomene care ne înconjoară. Când învățăm, facem comparații ce ne vor ajuta să recunoaștem mai repede sau facem deducții bazate pe experiențe anterioare.

Când învățam să facem ceva bine, acest fapt ne poate ajuta și în scenarii diferite decât cele pentru care ne-am pregătit.

În vaccinare poate funcționa acest principiu. Încep să apară dovezi (trebuiesc continuate studiile, cu un număr mai mare de pacienți, pentru a putea trage concluzii ferme) că și alte vaccinuri făcute anterior pandemiei ar putea scădea riscul de a face COVID19.

Doar 2 exemple, din mai multe, aduse recent în discuție - vaccinul gripal și cel pentru prevenția tuberculozei (BCG) ar putea reduce riscul îmbolnăvirii cu SARS-CoV-2”, scris dr Mihai Craiu, pe pagina de Facebook intitulată Spitalul virtual pentru copii. El vorbește de următoarele studii:  

Vaccinul contra gripei ar putea reduce infecțiile cu coronavirus, sugerează cercetările timpurii (link direct material)

Prevenirea infecției tractului respirator și a Covid-19 prin vaccinarea BCG la adulții vârstnici vulnerabili (BCG-PRIME) - (link direct studiu clinic)

Relația dintre rata de acoperire a vaccinării împotriva gripei și focarul COVID-19: un studiu ecologic italian (link direct studiu)

„Concluzia mea - până să apară vaccinuri pentru combaterea noului coronavirus, în România, vaccinați-vă antigripal! Are efect cert în prevenția gripei și posibil efect benefic în COVID-19. Întrebați medicul dvs căci acum vine noua tranșă de vaccin antigripal”, a concluzionat conf univ dr Mihai Craiu. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel