Dr Mihai Craiu: La ce trebuie să ne așteptăm după vaccinare, EFECTELE ADVERSE, explicate

Dana Lascu |
Data publicării:
Mihai Craiu  FOTO: DC Medical
Mihai Craiu FOTO: DC Medical

Cunoscutul medic pediatru Mihai Craiu arată care sunt efectele adverse post vaccinare, când și de ce apar ele: 

„Acum 72 de ore făceam doza a 2a a vaccinului Pfizer-BioNTech contra maladiei COVID-19. Acum pot spune "și eu m-am vaccinat". Alături de alți 620.000 români, conform platformei CNCAV”, scris dr Mihai Craiu.  

El arată la ce trebuie să ne așteptăm după vaccinare? 

„Pe lângă speranțe și certitudini (trebuie să ne uităm cu indreptațită mândrie la rezultatele României, în context european și global (link sursa informației) trebuie să avem și așteptări rezonabile, adică să fim pregătiți pentru efecte adverse de intensitate mică și medie (link sursa informației).

Efectele adverse grave, imediate, cu reacție anafilactică, apar foarte rar, adică 11 cazuri la 1.000.000 doze de vaccin (link sursa informației).

Celelalte efecte adverse frecvente (cam 1/3 din cei care foc doza de rapel pot avea aceste efecte adverse, ca urmare a „manevrelor militare” pe care le fac celulele noastre imune, ce sunt mobilizate din cazarmă, pentru o simulare a bătăliei cu SARS-CoV-2) seamănă cu o gripă (febră, dureri de cap sau de mușchi, stare de rău general) și dureaza 1-2 zile.

Uneori local apare durere musculară intensă și inflamație la nivelul locului de injecție în mușchiul deltoid. Soluția este aplicarea unei comprese umede și reci. Plus mișcarea brațului dureros! Dacă e foarte supărător ar putea ajuta un antiinflamator nesteroidian. Cu avizul medicului dvs.

Agenția Europeană a Medicamentului publică lunar reevaluarea siguranței vaccinurilor utilizate în UE (link sursa informației) 

CONCLUZIA - există efecte adverse cu durata scurtă. Afirm din nou - vaccinurile aprobate sunt sigure si eficace!”, a scris dr Mihai Craiu, pe pagina de Facebook intitulată Spitalul Virtual pentru Copii. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel