Dr. Sarafoleanu, de ce pacienții cu apnee netratată nu au voie la volan

Dana Lascu |
Data publicării:
Oglindă retrovizoare
Oglindă retrovizoare

Prof.dr. Codruț Sarafoleanu, șeful clinicii ORL de la Spitalul Clinic Sfânta Maria din București și șeful Disciplinei ORL II la Facultatea de Medicină Dentară de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Carol Davila din Capitală, a explicat, EXCLUSIV la Academia de Sănătate, de pacienții care au apnee de somn și nu se tratează rămân fără permis de conducere.

În esență, „apneea de somn trebuie să implice un obstacol pe calea respiratorie, iar pacientul, dincolo de sforăit, are opriri frecvente ale respirației în timpul somnului, mai lungi sau mai scurte, cu desaturări ale oxigenului la nivelul sângelui, deci cu suferințe organice multiple. Sunt situații foarte grave, s-au descris inclusiv morți subite din cauza apneei de somn", a explicat prof. dr. Codruț Sarafoleanu, luni, EXCLUSIV la Academia de Sănătate, emisiune transmisă de DC MEDICAL.

Boala, extrem de periculoasă, mai ales dacă e netratată, este inclusă pe lista bolilor care te pot lăsa fără permis din noul Cod Rutier. 

Ce spune legea

Conform unei noi Legi, care a intrat în vigoare pe 27 decembrie 2018 și care a modificat Codul Rutier, șoferii care sunt diagnosticați cu afecțiuni trebuie să ajungă la medic, acesta fiind cel care decide dacă sunt apți sau nu pentru șofat.

În plus, primul doctor care dă biletul de trimitere către un consult de specialitate pentru o boală din cele incluse pe lista de afecțiuni in Codul Rutier este obligat să informeze poliția, dacă nu primește și rezultatul consultului, potrivit legii. Poliție care va retrage permisul auto!

Pe noua listă a afecțiunilor incompatibile cu șofatul, este, așa cum spuneam, și apneea de somn, pe lângă afecțiuni cardiovasculare, neurologice, renale sau diabet. Dar interdicția de a conduce un vehicul se aplică numai unei categorii de pacienți cu apnee de somn, spune specialistul.

Când rămâi fără permis

„E legat de pacienții diagnosticați cu sindrom de apnee de somn care nu se tratează. Aceștia nu vor mai avea dreptul (...) să conducă autovehicule", arată prof. Dr. Codruț Sarafoleanu.

Medicul explică și de ce acești bolnavi sunt extrem de periculoși la volan, nu doar pentru ei, ci și pentru cei din jur.

„Pentru că este foarte cunoscută somnolența diurnă a acestor pacienți, faptul că pot adormi la volan și s-a constatat că un număr foarte mare de accidente rutiere sunt produse de pacienți apneici care nu se tratează și care sunt permanent somnolenți", a arătat dr. Sarafoleanu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel