Dr Tudor Ciuhodaru, Coronavirus: cum ne protejăm. Mic ghid de autoprotecție

Coronavirus, infectie
Coronavirus, infectie

Dr Tudor Ciuhodaru, medic specializat pe urgență, a realizat un ghid despre Coronavirus: cum ne protejăm. Ce trebuie să facem acasă, loc de muncă sau pe stradă.

„Singura opțiune sănătoasă- stați în casă! Stați cât mai mult în casă (doar așa nu mai există acea transmitere a coronavirusului de la purtător-contaminat la cei receptivi). Atenție, cu pandemia nu e de glumit! Sunt deja 32 de cazuri în Iași 2 la ATI (pacientul oncologic de 71 de ani din judeșul Suceava, primul confirmat pozitiv în Moldova și un pacient de 37 de ani tot din Suceava, din zona Dorna. Noaptea trecută au mai fost depistate șase persoane pozitive, patru din Suceava și două din Iași. 88 de persoane sunt plasate în carantină și alte 854 izolate la domiciliu", a explicat dr Tudor Ciuhodaru. Iată Ghidul propus de el:

Ghid de autoprotecție:

A. În spațiile închise (acasă/loc de muncă/spații publice): Igienizați

1. Suprafețe: Ideal este să dezinfectați cu înălbitor (1 litru de înălbitor cu 2,6% clor pentru 4 litri de apă rece) sau cu alcool la 70°. Suprafețele care sunt cel mai frecvent atinse trebuie curățate cu prioritate: mânerele ușilor sau întrerupătoarele, cel puțin o dată pe zi.

2. Este de preferat să stați în încăperi în care podeaua poate fi curățată (evitați încăperile cu covoare). Folosirea unui aspirator nu este recomandată, deoarece riscă să difuzeze particulele virale. Pe cât posibil aerisiți camerele în mod regulat.

3. În bucătărie. Înainte de a găti și manipula mâncarea, spălați-vă mâinile și suporturile de bucătărie (blat de lucru, masă etc.). Atenție! coronavirusul este sensibil la temperaturile de gătit, evitați alimentele crude.

4. Este recomandat gătitul la 63°C timp de 4 minute (Agenția Națională de Securitate a Sănătății.

5. Nu uitați să curățați periodic cu atenție tacâmurile (prin înmuierea solutie cu dezinfectant diluată timp de cel puțin 15 minute sau în mașina de spălat vase la un program mai lung, la 60°).

6. Toalete: recomandăm curățarea și dezinfectarea mobilierului sanitar (bazin, bideu, lavoar), robinetele și mânerelor cu înălbitor diluat la 0,5%

7. Lenjeria/hainele de stradă: se spală cu un ciclu de cel puțin 60°C pentru cel puțin 30 de minute (evitând să o scuturam, pentru a nu crea aerosoli cu particule virale).

B. Pe stradă:

1. Evitați deplasările și întâlnirire care nu sunt urgente, spațiile publice aglomerate (magazine, mall), transportul în comun la orele de vârf mai ales dacă aparțineți grupelor de risc (persoane în vărstă, deficiențe imunologice, patologie cardiacă, respiratorie sau metabolică (diabet).

2. Respectați igiena tusei sau strănutului (acoperiți nasul și gura).

3. Nu atingeți nasul, ochii, gura, fața (mai ales după contactul cu suprafețe contaminate)

4. Nu stați în vecinătatea persoanelor care tușesc sau strănută.

C. Oriunde și oricând:

1. (!!!) Nu uitați să vă spălați pe mâini cu apă și săpun și/sau cu o soluție pe bază de alcool după tuse, strănut sau suflare a nasului, după ce ați luat contact cu orice suprafața contaminată, după curățenie și în mod regulat în timpul zilei.

2. Purtați o mască chirurgicală în caz de tuse.

3. Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți, prezentați dificultate respiratorie, dureri musculare și stări de oboseală și veniți dintr-o zonă de risc.

Și poate măcar acum parlamentarii vor adopta legea Ciuhodaru ce prevede predarea regulilor de igienă în toate școlile din România. Pentru a fi cu adevărat eficiente aceste reguli trebuie cunoscute precum alfabetul sau tabla înmulțirii.

Rețineți:

1. !!!Virusul rezistă minim 30 de minute în aer după ce „sursa" infecșiei nu mai este prezentă și 4 zile pe diferite suprafeșe. (!Iar legat de temperatură, virusul rezistă la temperaturi de 36,6 grade Celsius circa trei zile pe sticlă, textile, metal, plastic sau hârtie. Peste 100 de infecșii cu COVID-19 au fost confirmate în Singapore, o șară cu temperaturi ridicate. Zeci de alte infecșii au fost raportate și în șări precum Brazilia, Argentina și Australia, unde este cald. Acestea sunt dovezi că, totuși, virusului îi priește vremea caldă) Rezistă mai mult de cinci zile pe piele (fașă, mâini) sau pe fluidele corporale (transpirașie, salivă etc.)

2. Se poate transmite la o distanșă de 4,5 metri de persoana infectată. Rata de transmisie 1 la 7. (Hu Shixiong de la Centrul de Control și Prevenșie din Provincia Hunan, a prezentat rezultatul unui studiu realizat pe pacienșii unui autocar care a călătorit în China pe 22 ianuarie, momentul „zero" pentru declanșarea noului coronavirus. „Pacientul zero", infectat, a urcat în autobuz, fără a purta mască de protecșie și fără a ști că este purtător de COVID-19. Rezultatele analizei arată că acesta a îmbolnăvit șapte persoane doar în timpul călătoriei (alși patru au fost depistași pozitiv după).

3. Trebuie să ne pregătim și de valul doi al virusului. Vorbim, în acest caz, de un virus respirator, iar acest tip de viruși ne dau mereu bătăi de cap în timpul sezonului rece, din motive evidente", a declarat, pentru CNN, Nelson Michael, medic specialist în boli infecșioase al armatei americane.

4. Comisia Nașională de Sănătate din China a publicat un ghid pentru pacienșii vindecași de coronavirus în care recomandă autoizolarea la domiciliu (în camere separate și bine ventilate și să se spele frecvent pe mâini) pentru 14 zile post-externare iar spitalele trebuie să se pregătească să-i primească în termen de două săptămâni pentru o verificare a stării lor de sănătate.

„Atenție, cu pandemia nu e de glumit. După ce trece această criză sper că e clar că sănătatea va fi prioritatea numărul 1 a României. Și că spitalele regionale (proiectul meu blocat mereu de unii), se vor face cu maximă viteză. Cel de la Iași prioritar. Vă dați seama ce beneficiu enorm ar fi fost acum ca aceste spitale să fie finalizate (așa cum Iașul l-ar fi putut avea din 2011 dacă niște interese mizere nu l-ar fi distrus)”, atrage atenția dr Tudor Ciuhodaru, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2023 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.1.0