Dr Valeriu Gheorghiță, despre varianta Delta de COVID: Trecem la transmitere comunitară

Dana Lascu |
Data publicării:
Valeriu Gheorghiță însoțește echipa mobilă de vaccinare la Vama Veche. Foto: RoVaccinare
Valeriu Gheorghiță însoțește echipa mobilă de vaccinare la Vama Veche. Foto: RoVaccinare

Dr Valeriu Gheorghiță, președintele CNCAV, a declarat că varianta Delta a COVID-19 „a devenit dominantă la nivel european” și că „are tendința de a deveni dominantă și în România". El a avertizat că această mutație a virusului se extinde foarte ușor, în special în zone precum litoralul.

„O persoană infectată cu varianta Delta poate să genereze de la șapte până la nouă cazuri secundare, se extinde foarte ușor unde numărul de persoane este foarte mare, unde nu se respectă măsurile de prevenție”, a spus Dr Valeriu Gheorghiță, șeful CNCAV, la o conferință desfășurată Vama Veche. El a subliniat li că „litoralul este o zonă în care oamenii stau unii lângă alții și nu se respectă măsurile de prevenție”.

Mai mult, medicul infecționist a spus că „persoanele nevaccinate au cel mai mare risc de a se îmbolnăvi în perioada următoare, când estimăm că vom avea o transmitere comunitară crescută, în mod deosebit aceasta fiind de varianta Delta”.

„Vedem că în ultimele nouă săptămâni procentul cazurilor generate de varianta Delta, din totalul celor care au fost cauzate de variante virale de îngrijorare, a crescut de aproape nouă ori, ceea ce e un lucru extrem de important. Avem nevoie de această supraveghere epidemiologică prin secvențiere. Doar în săptămâna 30, procentul testelor de secvențiere pozitive pentru varianta Delta a fost de 89% din totalul secvențierilor efectuate în săptămâna respectivă, ceea ce ne arată că avem în continuare aproximativ 35% din cazurile confirmate cu varianta Delta care nu au legătură epidemiologică, ca atare, acestea sunt cazuri cu transmitere comunitară”, a explicat Gheorghiță.

Șeful CNCAV a mai afirmat că, în ceea ce privește varianta Delta a COVID-19, „suntem într-o etapă de la transmitere sporadică la transmitere comunitară, (...) dacă nu facem la acest moment ceva suplimentar, (...) este foarte probabil să înregistrăm o creștere a numărului de cazuri”.

Întrebat de o eventuală administrare a unei a treia doze de vaccin anti-COVID-19, Valeriu Gheorghiță a spus că în acest moment este așteptată aprobarea de la Agenția Europeană a Medicamentului și este „foarte probabil” ca primii vizați să fie „persoanele vulnerabile, persoanele imunodeprimate, care au în continuare un risc de a dezvolta boala cu o eventuală formă mai gravă”.

Dr Valeriu Gheorghiță este în județul Constanța pentru promovarea mesajului campaniei de vaccinare anti-COVID pe litoral.

Împreună cu echipa mobilă, el vaccinează vineri seara turiștii care doresc să se imunizeze, aflați în stațiunea Vama Veche, cu serul produs de PfizerBioNTech și Johnson&Johnson, la Punctul SMURD din localitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel