Dr Valeriu Gheorghiță: creșterea cazurilor COVID se va menține în perioada următoare

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
Dr Valeriu Gheorghiță
Dr Valeriu Gheorghiță

Medicul infecționist Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID, spune că se așteaptă ca în perioada următoare să continue creșterea îmbolnăvirilor cu noul coronavirus. 

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID, a declarat marți, 14 septembrie, într-o conferință de presă, că numărul îmbolnăvirilor COVID va continua să crească în următoarea perioadă. 

”Astăzi, din păcate, avem peste 3.900 de cazuri raportate și confirmate cu SARS-CoV-2 în condițiile în care vorbim de o rată de pozitivare a testelor cu circa 8,2%. (...) În perioada următoare creșterea cazurilor se menține, nu se întrevede o posibilitate de stagnare a creșterii numărului de cazuri.

Situația este explicată de faptul că varianta Delta a devenit dominantă inclusiv în România și 1 din 2 români nu au niciun fel de protecție față de această boală în sensul că nu au fost vaccinați și nu au trecut prin boală, nu au istoric de trecere prin boală.

Or, chiar din acest punct de vedere, în marile aglomerări urbane, unde rata de imunizare colectivă, fie prin boală, fie prin vaccinare, este de peste 50-60%, totuși vorbim de 40% - deci de sute de persoane care nu au niciun fel de protecție în fața SARS-CoV-2.

Și atunci, mesajul rămâne unul foarte clar: respectarea măsurilor de prevenție, masca, evitarea zonelor supra-aglomerate, igiena și vaccinarea reduc, pe de o parte, riscul de infecție, pe de altă parte, riscul de a face o formă gravă, de a ajunge la spital și de a muri din cauza maladiei COVID. 

Din păcate, vedem că un număr din ce în ce mai mare de persoane ajung în terapie Intensivă, într-un timp relativ scurt, ceea ce reprezintă un fenomen absolut îngrijorător din punctul meu de vedere: dacă ne uităm la cazuri diagnosticate, peste 80% sunt cazuri la persoane nevaccinate și peste 92% dintre decese sunt la persoane nevaccinate”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiță.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel