Dr Voichița Lăzureanu, despre răspândirea Omicron: „Valul cinci ne bate la ușă. Februarie va fi o lună mai grea decât ianuarie"

Dana Lascu |
Data publicării:
Pandemia COVID-19      Foto: Pixabay
Pandemia COVID-19 Foto: Pixabay

Dr Voichița Lăzureanu spune că România va avea în câteva săptămâni un al cincilea val de infectări cu coronavirus, în condițiile în care varianta Omicron ar putea deveni dominantă în țara noastră.

Dr Voichița Lăzureanu, medic infecționist la spitalul „Victor Babeș” din Timișoara,  spune că deja numărul de cazuri noi începe să crească, ceea ce înseamnă că valul cinci al pandemiei  COVID nu e departe.

„Am văzut că s-au dublat deja numărul de persoane infectate, am fost la un minimum de aproximativ 400 de persoane infectate pe zi, am ajuns aproape 800 de persoane, deci, este clar că valul cinci, încet-încet, a început. Da, avem modele matematice, epidemiologice, care pot să prezică sau să ne dea indicii vizavi de când va fi vârful valului, dar deocamdată nu știm dacă Omicron este dominant sau nu, ca să știm cât de rapid și cât de intens va fi acest val cinci”, a arătat medicul infecționist. 

Medicamentele noi și vacciarea schimbă lucrurile

Ea spune că spre deosebire de primele patru valuri, acum vom avea la dispoziție mai multe arme pentru a lupta cu coronavirusul. 

„Acum avem, în primul rând mai multe persoane vaccinate. Nu foarte multe, dar procentul a crescut și acele persoane sperăm să fie deja ieșite din pericolul de a face forme severe și forme grave de boală. Avem acum și anticorpi monoclonali, avem și antivirale deja aprobate, avem antivirale care am văzut că deja au fost aprobate, deci, ușor-ușor vor veni.

Avem celelalte medicamente sistemice, avem atât antiinflamatoarele sistemice, cât și anticoagulantele, avem anticorpii monoclonali împotriva acelei furtuni de citokine”, a arătat dr. Voichița Lăzureanu, la Antena3

Specialistul a spus că acest val s-ar putea manifesta mai repede și că totul depinde de cât de repede se răspândește varianta mutantă Omicron. 

„Va fi mai rapid de patru săptămâni, dacă Omicron devine dominant, va fi poate undeva între 4 și 6 săptămâni dacă reușește că coabiteze mai mult timp cu Delta, atunci valul va fi treptat crescător, mai ușor. Cu siguranță, luna februarie va fi mai grea decât ianuarie”, a anticipat infecționistul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel