Dureri de cap: șapte motive pentru care pot apărea

Angela Sabău |
Data publicării:
Dureri de cap
Dureri de cap

Durerile de cap pot apărea în cele mai nepotrivite momente și ne pot strica cele mai importante zile din viață. Specialiștii au stabilit șapte motive principale care pot declanșa durerile de cap.

Durerile de cap ne pot crea stări atât de neplăcute încât să ne imobilizeze la pat pentru o perioadă de timp.
Indiferent dacă sunteți predispuși la migrene, dureri de cap de tensiune sau cefalee tip cluster (caracterizata ca o durere de cap violenta, unilaterala, localizata periorbital sau temporal, însoțită de simptome vegetative ipsilaterale: ptoza, lacrimare, rinoree, congestie nazala), este posibil să fiți capabili să le reduceți frecvența identificând care este cauza lor. 
Iată care sunt cele mai frecvente cauze declanșatoare pentru fiecare dintre aceste tipuri de dureri de cap.
1. Stresul. Stresul poate să provoace contracții ale mușchilor la nivelul umerilor și gâtului, ceea ce duce adesea la dureri de cap. „Se crede că începe în mușchi. Când durerile de cap devin frecvente, durerea la nivelul umerilor și gâtului este resimțită de creier ca durere de cap", spune dr. Sait Ashina, neurolog specializat în tratarea durerilor de cap la Harvard. afiliat Beth Israel Deaconess Medical Center. Stresul este, de asemenea, un declanșator comun pentru migrene.
2. Dieta. Foamea însăși poate declanșa o migrenă sau o durere de cap. Dar consumul anumitor alimente poate declanșa migrene. Sunt ai mult alimente care pot declanșa durerea de cap: fasolea, nucile, avocado, banane, brânză, ciocolată, citrice, hering, produse lactate sau ceapă. „Alimentele procesate cu nitriți, nitrați, coloranți alimentari galbeni sau glutamat monosodic pot fi deosebit de problematici”, notează dr. Ashina.
3. Aportul de alcool. Alcoolul este o cauză frecventă a migrenei și a durerilor de cap în cluster. Pentru unii oameni, câteva grame de vin roșu sunt tot ce trebuie pentru a provoca o durere de cap, deși orice fel de alcool poate fi un declanșator. Nu este clar dacă alcoolul în sine este de vină sau dacă o altă componentă a băuturii provoacă problema.
4. Mediul. „Durerile de cap în cluster par să fie sezoniere și se întâmplă adesea primăvara sau toamna”, spune dr. Ashina. „Este ceva în mediu, dar nu putem spune exact ce este încă”. Factorii de mediu, cum ar fi lumina strălucitoare, fumul, umiditatea, mirosurile intense sau vremea rece sunt asociate cu durerile de cap ale migrenei.
5. Hormoni. Modificările nivelului de estrogen sunt asociate cu migrenele la femei, iar femeile suferă de migrene mai des decât bărbații. Ciclurile menstruale pot fi legate de migrenă la femeile mai tinere. Nivelurile variate de estrogen în timpul perimenopauzei pot provoca uneori migrene la femeile care nu le-au experimentat niciodată. Terapia cu estrogen poate fi, de asemenea, un declanșator al migrenei. Menopauză pare să pună capăt migrenelor la majoritatea femeilor.
6. Renunțarea la cofeină. Dacă în mod normal consumați cofeină în cafea sau ceai, oprirea bruscă a aportului poate declanșa o migrenă. Aceasta se poate datora faptului că cofeina determină restrângerea vaselor de sânge; fără cofeină, vasele de sânge se lărgesc și se extind cu fiecare bătaie a inimii - un motiv principal pentru durerea înfiorătoare a migrenelor.
7. Lipsa de somn. Lipsa somnului este asociată cu migrene și dureri de cap. „Nu știm de ce, dar știm ca există o corelație și că somnul poate duce la ameliorarea durerii. Uneori, oamenii se simt mai bine după un pui de somn”, spune Ashina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel