Durerile articulare pe timp de vară: Ce le provoacă, cum pot fi prevenite sau tratate

Dana Lascu |
Data publicării:
EXCLUSIV
Un pass greșit la o partidă de volei pe plajă e suficient ca să te trezești cu dureri articulare. Foto: Pixabay
Un pass greșit la o partidă de volei pe plajă e suficient ca să te trezești cu dureri articulare. Foto: Pixabay

Mediciul ortoped Tarek Nazer a expplicat, EXCLUSIV la DC Medical, că ș există o serie de dureri articulare specifice sezonul cald. De fapt, ca să fim mai exacți, aceste tipuri de durere sunt determinate de o serie de activități specifice sezonului cald. Iată cum le previi și cum le tratezi, dacă e cazul:

„Este adevărat, pe parcursul activității mele medicale am descoperit că există o serie de afecțiuni ortopedice care „se nasc” în sezonul cald și care sunt provocate de activități efectuate necorespunzător. Sunt convins că nu o dată ați jucat, de exemplu, o partidă de volei pe plajă, sau că ați ales să faceți o drumeție pe munte cu prietenii. Par activități inofensive? Ei bine, lăsați-mă să vă spun că în „inofensivitatea” lor aceste activități vă pot provoca probleme serioase de sănătate dacă nu sunt tratate corespunzător!”, explică dr. Tarek Nazer, medic primar Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă.

Sportul pe plajă și drumețiile la munte

Primul „vinovat”, atunci când vine vorba despre afecțiuni care provoacă durerile articulare în timpul sezonului cald, este încălțămintea pe care o folosim în timpul acestor activități. De exemplu, dacă alegi să practici volei pe plajă sau fotbal pe plajă, musai trebuie să porți pantof sport sau, dacă acesta nu-ți este comod, de preferat este să păstrezi piciorul gol.

Dacă, pe de altă parte, alegi să mergi la munte, recomandarea medicului ortoped este clară: încălțăminte tip bocanc, astfel eviți apariția luxațiilor sau a problemelor articulare.

Poate fi greu de crezut, dar până și o plimbare aparent inofensivă în parc îți poate provoca probleme articulare. „Dacă plimbările în parc sau mișcarea pe tip jogging nu a fost până acum o activitate obișnuită, important este să se înceapă ușor. Practic 10 minute la început, pentru ca mai apoi să se crească treptat cu câte un minut pe săptămână. Nu uităm aici de încălțăminte care musai trebuie să fie adecvată tipului de activitate fizică practicată”, continuă medicul.

Cum tratăm durerile articulare apărute pe timp de vară

Dacă, din nefericire, au apărut durerile articulare, sfatul specialiștilor este cât se poate de simplu: nu-i timp de pierdut. „Fără doar și poate, dacă au apărut durerile articulare, primul lucru pe care trebuie să-l facem este să mergem la medic. Durerea articulară nu este o situație medicală pe care să o amâni, pe care să o lași pe mai târziu. Durerea articulară musai trebuie investigată, tratată, pentru că poate fi generată de o cauză ce poate avea repercusiuni grave asupra stării tale de sănătate!”, conchide specialistul.

Cum se tratează

În funcție de patologii, după caz, sunt indicate următoatele protocoale de urgență în ameliorarea sau tratarea durerilor:  

1. Compresă rece, cold pack sau pungă cu gel rece și repaus articular relativ sau absolut, pe o durată de la 7-10 zile până la trei săptămâni.
2. Efectuarea unui examen radiologic, ecografie sau examen RMN (sau examen CT dacă exista contraindicații pentru RMN).
3. Există cazuri în care este recomandată intervenția chirurgicală, atunci când rezultatele investigațiilor indică acest lucru.
4. Fizioterapie precum LASER terapie, electroterapie (curenți diadinamici, interferențiali), unde scurte, ultrasunete, microunde, TECAR terapie, Crioterapie
5. Program de Kinetoterapie și reabilitare medicală (stretching, izometrie și apoi exerciții efectuate activ - descărcare și încărcare articulară segmentară).
6. Infiltrații intra-articulare efectuate după un protocol stabilit de medicul curant.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel