Echilibru, probleme: cauze pentru amețeli, vertij

Dana Lascu |
Data publicării:
Amețeala la ridicarea bruscă indică o afecțiune
Amețeala la ridicarea bruscă indică o afecțiune

Rareori ne gândim la echilibru, chiar dacă el ne ghidează, pracic, fiecare moment din starea de veghe. Dar problemele de echilibru pot debuta brusc și există multe cauze posibile. Atunci când pământul de sub picioare ți se pare brusc instabil, corpul pare să se scufunde sau lumea din jurul tău începe să se rotească, poate fi o experiență înspăimântătoare.

Ce sunt problemele de echilibru? Sunt condiții care îi fac pe oameni să se simtă nesiguri. În funcție de cauză, oamenii se pot simți dezechilibrați în timpul mersului, pot avea senzația că se mișcă atunci când stau sau simt ca lumea din jurul lor se învârte - toate acestea pot avea un impact grav asupra vieții unei persoane, a declarat Helen Cohen, profesor de otorinolaringologie - chirurgie a capului și a gâtului, director asociat al Centrului pentru tulburări de echilibru la Colegiul de Medicina Baylor din Houston, Texas.

„Este extrem de perturbator. Oamenii simt că nu funcționează la fel de bine. Adesea, ei limitează cât de mult ies și interacționează din aceste cauze", a declarat Cohen, citată de Today.

„Poate avea un impact imens asupra calității vieții unei persoane", a adăugat Patrick Sparto, profesor asociat la departamentul de terapie fizică de la Universitatea din Pittsburgh și fizioterapeut la Centrul UPMC pentru tulburări de echilibru. „Afectarea emoțională poate fi destul de mare".

Care sunt simptomele unei tulburări de echilibru

Institutul Național american de Surditate și alte Tulburări de Comunicare enumeră aceste semne de avertizare:

Amețeli - acesta poate fi un termen imprecis cu semnificații diferite pentru diferiți oameni, deci experții recomandă să fie foarte detaliați atunci când explică medicilor cu ce se confruntă. „Nu-mi place să folosesc acest cuvânt pentru că este foarte vag", a spus Cohen. „Uneori, oamenii vin să se plângă de amețeli și trebuie să îmi dau seama despre ce vorbesc". El arată că a descoperit că pacienții folosesc cuvântul ca termen umbrelă pentru a descrie oricare dintre experiențele de mai jos.

Vertijul - care este iluzia că te miști când știi că nu te miști, a notat Cohen. Oamenii o descriu ca pe o senzație că se învârt sau că se mișcă în valuri, sau pe sentimentul de mișcare în sus sau în jos. Poate fi o senzație blândă sau intensă. Oscilopsia este atunci când știi că stai liniștit, dar se pare că lumea din jurul tău se mișcă, a spus ea.

Căderea sau senzația că o să cazi

Dezechilibru când umblați

Simțiți că suntei slăbit, că o să leșinați sau ca și cum ați pluti

Între amețeli și vertij este, însă, o mare diferență. Aflați AICI care.

Care sunt cauzele problemelor de echilibru

Problemele legate de echilibru pot începe brusc și există mai multe cauze posibile, inclusiv elemente de bază cum ar fi deshidratarea, ridicarea prea rapidă dintr-o poziție șezândă sau poate să vină de la răul de mașină sau de avion. Migrenele, afectarea nervilor și afecțiunile neurologice pot, de asemenea, să joace un rol. Iată câteva cauze comune:

Efectul secundar al medicamentelor: multe medicamente prescrise pe scară largă pot afecta echilibrul și pot crește riscul de cădere. Acestea includ antidepresive, antihistaminice, medicamente pentru inimă, medicamente pentru tensiunea arterială și sedative.

Probleme de inima: tensiunea arterială prea mică sau prea mare și alte probleme cardiace pot duce la amețeli și instabilitate.

Îmbătrânire: „Echilibrul se deteriorează odată cu îmbătrânirea, deoarece totul se înrăutățește odată cu îmbătrânirea.

Aveți mai puțini neuroni în creier ... (și) schimbări în coloana vertebrală care afectează percepția senzorială în picioare", a explicat Cohen. De asemenea, pierzi celulele mici ale perilor din urechea interioară care detectează mișcarea capului.
Probleme interne ale urechii: „Suntem echipați cu un sistem de echilibru care se bazează pe ochi, urechi și senzori de mișcare pentru a ne permite să ne mișcăm fără să cădem și care ne dau un sentiment al corpului în spațiu. Partea din urechea interioară și din creier care ajută la echilibru este sistemul vestibular. O infecție, inflamație, leziuni sau modificări ale lichidului din acest sistem pot provoca o serie de tulburări vestibulare care produc simptome precum vertij și instabilitate".

„(Echilibrul) poate fi un indicator al vitalității sau sănătății la modul general, deoarece există atât de multe sisteme care joacă un rol în controlul echilibrului, din sistemul muscular - puterea musculaturii - gama de mișcări în articulații, sănătatea sistemul nervos", a spus Sparto. „Este într-adevăr foarte cuprinzătoare".

În mod frustrat, uneori nu există o cauză evidentă.

Când te duci la doctor:

Mergeți la consult medical dacă observați schimbări în modul în care vă simțiți sau interacționați cu lumea din jur, au spus experții. Dacă ați fost întotdeauna foarte bine coordonat, dar începeți brusc să vă dezechilibrați sau să cădeți, este un posibil semn de alarmă.

Toată lumea se simte amețită din când în când, și de obicea starea se „videcă" de la sine sau poate fi ușor de tratat, notează experții de la Institutul Național american de Sănătate. Dar dacă sunteți adesea amețit sau aveți frecvent vertij, consultați-vă medicul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel