Efectele secundare ale îndepărtării ovarelor


Îndepărtarea chirurgicală a ambelor ovare este cunoscută medical ca ovarectomie bilaterală. Întrucât ovarele gestionează hormoni care reglează ciclul menstrual, inclusiv estrogenul și progesteronul, eliminarea ovarelor provoacă menopauză chirurgicală.

Efectele secundare ale ovarectomiei bilaterale includ toate simptomele menopauzei într-o formă mai severă decât ar apărea în menopauză naturală, deoarece chiar și în menopauză naturală ovarele continuă să producă niveluri scăzute de hormoni feminini. Tratamentul cu terapia de substituție hormonală nu poate înlocui complet beneficiile hormonilor naturali, notează Livestrong

Efecte secundare menopauză

Efectele secundare asociate în mod normal cu menopauza apar după îndepărtarea bilaterală a ovarelor. Acestea includ incapacitatea de a avea copii, încetarea menstruațiilor, bufeuri, transpirații nocturne, schimbări de dispoziție, insomnie, oboseală și anxietate. Înlăturarea ovarului poate afecta și sexualitatea prin scăderea libidoului.

Efecte secundare medicale

Femeile care au suferit o îndepărtare a ovarelor sunt de șapte ori mai predispuse să dezvolte boli de inimă. Acest risc este mai mare decât cel întâlnit la femeile care au trecut prin menopauză naturală. Ovarectomia are ca rezultat și o scădere a producției de testosteron. Scăderea testosteronului și a estrogenului determină un risc crescut de osteoporoză și fracturi osoase legate de osteoporoză.

Femeile care și-au îndepărtat ovarele înainte de menopauză și nu iau înlocuitori ai hormonilor până la 50 de ani au un risc crescut de a dezvolta probleme cognitive, demență și parkinsonism, potrivit unui studiu raportat în „Neurologie" în 2007. Femeile sub 45 de ani la acea vreme, care au suferit o procedură de îndepărtare a ovarelor au un risc de mortalitate de peste o dată și jumătate decât a femeilor care au ovarele. Terapia cu estrogen poate ajuta la ameliorarea riscurilor medicale crescute cauzate de îndepărtarea ovarelor. Se pare că nu există nicio creștere a efectelor secundare medicale dacă ovarectomia este efectuată după ce o femeie suferă menopauză naturală.

Efecte secundare chirurgicale

Orice intervenție chirurgicală are reacții adverse. Printre efectele secundare ale eliminării ovarelor se numără infecția, durerile abdominale, formarea țesuturilor cicatrice, greață, vărsături, reacții la anestezie, sângerare și oboseală. Organele din apropiere pot fi deteriorate și în timpul operației.

Efecte secundare pozitive / beneficii

Ooforectomia are efecte pozitive. Femeile care poartă genele nemutate BRCA 1 și 2 își reduc riscul de a dezvolta cancer de sân cu 50 la sută, iar ovarian cu 90 la sută. Ovarectomia profilactică se face în multe dintre aceste cazuri. Simptomele endometriozei sunt de asemenea mult reduse după îndepărtarea ovarului.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel