EMA: Beneficiile vaccinului AstraZeneca, mai mari decât riscurile. „COVID-19 este o boală foarte serioasă care încă provoacă zilnic mii de morți în UE”

Adisa Codruț |
Data publicării:

Dr. Emer Cooke, directorul executiv al Agenției Europene a Medicamentului (EMA) a explicat că analiza Comitetului de siguranță, farmacovigilență și analiză a riscului (PRAC) a confirmat că beneficiile vaccinului AstraZeneca în prevenirea COVID-19 depășesc riscurile și efectele adverse.

„Comitetul de siguranță, farmacovigilență și analiză a riscului (PRAC, n.r.) din cadrul Agenției  Europene a Medicamentului (EMA, n.r.) a confirmat că beneficiile vaccinului AstraZeneca în prevenirea COVID-19 depășesc riscurile și efectele adverse.

COVID-19 este o boală foarte serioasă, cu o rată mare de spitalizare și moarte, și în fiecare zi COVID-19 încă provoacă mii de morți în Uniunea Europeană.

Acest vaccin s-a dovedit a fi foarte eficient, previne boala severă și spitalizarea și salvează vieţi. Vaccinarea este foarte importantă în lupta noastră împotriva COVID-19 și trebuie să folosim vaccinurile pe care le avem ca să ne protejeze de efectele devastatoare. PRAC după o foarte amănunțită analiză a ajuns la concluzia că rapoartele privind cazurile neobișnuite de coagulare a sângelui care au apărut după vaccinarea cu vaccinul AstraZeneca ar trebui listate ca posibile efecte secundare ale vaccinului.

Așa cum am anunțat săptămâna trecută, am convocat un grup de experți ad-hoc compus din experți dintr-o gamă largă de specialităţi, inclusiv hematologi, neurologi, epidemiologi și virologi. Bazat pe datele disponibile acum, factori de risc specifici precum vârsta, sex sau istoric medical anterior a problemelor de coagulare nu au putut fi confirmate, din moment ce cazuri rare sunt observate la toate vârstele, la femei și la bărbați. O posibilă explicație privind aceste rare evenimente este că ar fi un răspuns imun la vaccin, care duce la o condiție similară cu cea văzută câteodată la pacienții tratați cu heparină. Se numește trombocitopenie indusă de heparină

EMA lucrează îndeaproape cu autorităţile naţionale competente din toate țările membre UE și cu companie pentru a se asigura că aceste riscuri sunt comunicate în timp util profesioniștilor din domeniul medical. Este important ca atât cei vaccinaţi cât și angajații din sănătate să fie puși în temă despre semnele și simptomele ale acestor neobișnuite afectări de coagulare a sângelui, astfel încât să fie depistate la timp pentru a minimiza orice risc posibil", a declarat oficial Dr. Emer Cooke, directorul executiv al EMA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel