Europarlamentar: Ar fi de neacceptat să primim vaccinul de la UE şi să nu avem pregătită logistica pentru transportul şi distribuirea lui

Adisa Codruț |
Data publicării:
Vaccinul creat de Pfizer și BioNTech. Foto: BioNTech
Vaccinul creat de Pfizer și BioNTech. Foto: BioNTech

Europarlamentarul Dan Nica a subliniat importanța pregătirii logisticii pentru transportul și distribuirea vaccinului anti-covid, în situația în care acesta va fi disponibil la finalul lunii decembrie.

 

Dacă Uniunea Europeană va putea trimite un vaccin pentru COVID-19 în decembrie şi România nu va avea pusă la punct logistica pentru transportul, depozitarea şi distribuirea lui, acest lucru ar fi de neacceptat, a declarat eurodeputatul Dan Nica, în cadrul unei conferinţe online organizate de Biroul Parlamentului European în România.
„Cu certitudine, vom avea probabil patru vaccinuri disponibile undeva în luna ianuarie-februarie. Comisia ITRE (Comisia pentru industrie, cercetare şi energie - n.r.), al cărui coordonator sunt în grupul S&D, se ocupă şi de partea de industrie farmaceutică, şi am o îngrijorare. Marile ţări, state membre, au început să pregătească de două luni de zile infrastructura pentru ca aceste vaccinuri să poată să fie depozitate şi transportate", a spus Dan Nica în cadrul videoconferinţei 'Împreună în UE: Impactul bugetului pe termen lung al UE asupra viitorului Europei'.

El a precizat, în context, că pregătirea din timp a condiţiilor de transport, depozitare şi distribuţie de către statele membre este esenţială.

"Cel puţin cel care este dezvoltat de BioNTech este un vaccin cu totul special, pentru că necesită o temperatură de păstrare de minus 80 de grade Celsius. Celălalt, Moderna, merge şi la minus 20 de grade şi după aceea poate fi ţinut câteva zile în frigider. Dacă România nu îşi pune la punct reţeaua de transport, logistică, pentru distribuirea acestui vaccin, vom fi în situaţia în care UE ne va trimite acest vaccin în decembrie, poate înainte de Crăciun, dacă va primi aprobarea Agenţiei Europene a Medicamentului, şi nu va putea fi utilizat. Acest lucru este de neacceptat. Din acest motiv este nevoie să înceapă guvernul, de urgenţă, să facă această pregătire pentru logistica necesară transportului, utilizării şi distribuirii acestui vaccin", a subliniat Nica.

Eurodeputatul Daniel Buda, participant şi el la videoconferinţă, s-a grăbit să dea asigurări că guvernul român este pregătit pentru această sarcină.

"Vă asigur că acest lucru este posibil în România şi să dea Dumnezeu să avem cât de repede acest vaccin, pentru că avem condiţiile prin care să-l transportăm, să-l depozităm", a spus Buda, citează Agerpres.

Cu toate acestea, Nica s-a arătat sceptic. "Probabil în zilele următoare vom vedea lista facilităţilor unde acest vaccin poate fi depozitat şi cum anume se va realiza această operaţiune de vaccinare la nivelul României şi vom afla şi care sunt priorităţile pentru vaccinarea românilor. Pentru că probabilitatea ca acest vaccin să vină de astăzi într-o lună este una care nu e de neglijat. Cred că toţi românii trebuie să ştie, să nu existe cozi la aceste centre de vaccinare", a mai spus Nica.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel