EXCLUSIV Registru național pentru persoanele cu deficiențe de auz. Prof. dr. Alexandru Rafila: Sunt două probleme legate de screening

În cadrul conferinței "Ziua Mondială a Auzului", Ministrul Sănătății, Prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a semnalat problemele majore ale screeningului auditiv în România, inclusiv lipsa unui registru național...
În cadrul conferinței "Ziua Mondială a Auzului: Tratarea și prevenirea surdității în România - realizări și perspective", organizată de DC Media Group, Ministrul Sănătății, Prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a subliniat două mari probleme legate de screeningul auditiv în România.
Pe de o parte, nu toate maternitățile sunt înrolate în programul de screening auditiv, iar unele unități care efectuează acest screening nu raportează cazurile. Pe de altă parte, dispozitivele auditive implantate acum 7 ani se află la finalul perioadei de utilizare, iar înlocuirea acestora devine urgentă.
"Sunt două probleme legate de screening. Una este legată de faptul că nu toate maternitățile sunt înrolate în acest program. Altele fac screening, dar nu raportează cazurile. Pe de altă parte, este important să ne gândim că aceste device-uri care au fost implantate în urmă cu 7 ani, probabil se află la sfârșitul perioadei de utilizare și o reîmprospătare a acestor device-uri este necesară.
Trebuie să extindem acest program, inclusiv prin instruirea celor care fac acest screening auditiv. (...) Trebuie să avem o bază de date consistentă, un registru național, iar resursele care trebuie alocate pentru protezarea auditivă să răspundă necesității reale și trainingurile de care este nevoie pentru ca screeningul să poată fi făcut, nu e nevoie doar de echipamente, ci este nevoie și de resursă umană calificată, să fie disponibile la Institutul de Fonoaudiologie și la alte unități sanitare care au astfel de capabilități.
Deficiențe de auz - FOTO: Freepik
Aceasta nu este doar o problemă medicală, ci este și o problemă legată de inserție socială, de evoluție a acestor copii care au nevoie de protezarea auditivă și de grijă ulterioară pentru ca evoluția lor să fie una firească.
Mă gândesc să facem o unitate care să gestioneze toată baza de date a acestor copii care au deficiențe de auz și care trebuie să beneficieze de resursele terapeutice existente", a declarat Prof. univ. dr. Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății, în cadrul conferinței organizate de DC Media Group "Ziua Mondială a Auzului: Tratarea și prevenirea surdității în România - realizări și perspective".
Vezi mai multe în VIDEO:
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-