
Ai mâncat vreodată atât de mult încât simți că stomacul tău vrea să explodeze? Sau poate te-a lovit o oboseală bruscă care te face să te întrebi dacă nu cumva ai depășit limita? Dacă te regăsești în...
Perioada sărbătorilor este de obiceiuri alimentare rapide și de dietetică tot mai diversificat. Dr. Cristian Pandrea, coordonator al Departamentului de Primiri-Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR, oferă sfaturi esențiale despre cum putem preveni pericolele asociate cu supraalimentarea și despre cum putem să ne hrănim într-un mod mai sănătos.
Într-un interviu exclusiv acordat DC Medical și DC News, dr. Cristian Pandrea subliniază că nu este necesar să ne fixăm un număr rigid de calorii, ci mai degrabă să fim atenți la semnalele pe care corpul nostru ni le transmite.
"Decât să stabilim un număr de calorii peste care putem trece, mai degrabă fiecare persoană își cunoaște senzațiile și senzațiile de plin în zona superioară abdominală, dificultățile de respirație, din cauza creșterii presiunii intra-abdominale sunt semnale de alarmă și ar trebui evitate asemenea senzații", a spus dr. Cristian Pandrea, coordonator al Departamentului de Primiri-Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate la DC Medical și DC News.
Abordarea echilibrată a meselor
Dr. Cristian Pandrea, coordonator al Departamentului de Primiri-Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR, recomandă o abordare mai echilibrată a meselor, în care să se acorde importanță atât tipului de alimente consumate, cât și modului în care sunt savurate.
"Aș zice că mâncatul puțin și cu pauze e mai de dorit decât să îți faci planul la tot meniul", a spus dr. Cristian Pandrea, coordonator al Departamentului de Primiri-Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate la DC Medical și DC News.
Mâncatul conștient, sau "mindful eating", reprezintă o practică tot mai populară, care ne încurajează să fim atenți la fiecare îmbucătură, să ne acordăm timp pentru a savura mesele și să înțelegem semnalele corpului nostru. Astfel, putem preveni nu doar supraalimentarea, dar și riscurile asociate cu afecțiuni grave precum hipertensiunea, diabetul sau bolile cardiace.
Cum îți dai seama că ai mâncat prea mult - FOTO: Freepik@talukderbristy36
Cum îți dai seama că ai mâncat prea mult
Îți poți da seama că ai mâncat prea mult prin mai multe semne ale corpului tău, inclusiv:
Senzația de balonare sau disconfort abdominal – Dacă simți că burta îți este umflată sau că ai o presiune puternică, este un semn că ai consumat mai mult decât ai nevoie.
Somnolență – După o masă copioasă, corpul tău încearcă să digere cantități mari de alimente, ceea ce poate duce la senzația de oboseală și somnolență.
Greață – O senzație de greață poate apărea dacă stomacul tău a fost supraîncărcat.
Indigestie sau arsuri la stomac – Aceste simptome pot apărea atunci când stomacul tău este prea plin și nu poate procesa eficient cantitățile mari de alimente.
Senzația de saturație excesivă – Atunci când stomacul tău nu mai poate ține alte alimente fără să simți disconfort.
Vezi mai multe în VIDEO:
-
-
Progresul împotriva bolilor cronice se prăbușește15.09.2025, 15:47
-
Fumatul crește riscul tuturor subtipurilor de diabet de tip 215.09.2025, 14:42
-
-
Trucul banal care scade rapid hipertensiunea arterială15.09.2025, 13:20
Tratamentul pentru boala varicoasă. Dr. Anca Chitic: Se injectează această substanță
Bolile inflamatorii intestinale, afecțiuni sistemice cu impact digestiv, hepatic și cutanat. Dr. Răzvan Iacob: Inflamația digestivă să fie stăpânită
Prioritate la toaletă oriunde în țară. Cine are acest drept.
Când poți face a doua procedură FIV, dacă prima nu a ieșit. Lucia Luchian, vești bune pentru cupluri
Spitalele primesc mai mulți bani pentru salarii decât pentru tratamente. Conf. univ. dr. Horațiu Moldovan: Nu se încurajează munca
Primul semn al cancerului de colon. Dr. Oana Dolofan: Faci și ocluzie intestinală
Anxietatea și depresia, combinație periculoasă în context oncologic. Psihiatrul, rol-cheie în tratament. Prof. dr. Adela Magdalena Ciobanu: Greu de tratat
Te uiți la Insula Iubirii? Uite ce fel de om ești. Radu Leca îți dezvăluie problema
Divorțul nu înseamnă sfârșitul relațiilor. Cum să transformi despărțirea într-un nou început
Provocările diagnosticării oncologice în România. Prof. univ. dr. Ovidiu Pop: Stăm prost
Educaţie pentru sănătate predată de medici în şcoli. Conf. univ. dr. Horațiu Moldovan: Vom trăi mai mult. Copiii noştri vor trăi mai mult şi mai bine
Sănătatea, între tratament și prevenție. Cătălin Radu: O populație educată corespunzător va înțelege și importanța sănătății
Cancerul care te condamnă la moarte. Dr. Amedeia Niță: România încă are cazuri avansate
Când ar trebui să se adreseze un cuplu medicului specialist în infertilitate. Dr. Lucia Luchian: Foarte important
Cancerul care se poate moșteni. Dr. Eliza Gangone (SANADOR), avertisment pentru părinți
Bolile inflamatorii intestinale, tot mai frecvente. Dr. Răzvan Iacob: Extrem de important să le putem diagnostica corespunzător
Boala varicoasă, simptome și cauze. Semnul banal care trimite femeile la medic. Dr. Anca Chitic: Consecințele sunt grave
Primul semn că ai colică renală: cauze și prevenție. Dr Bogdan Pârlițeanu: Blochează fluxul urinar
Cum previi formarea pietrelor la rinichi cu un simplu obicei zilnic
România, progrese importante în sănătate. Cătălin Radu, Bristol Myers Squibb: Ritmul s-a accelerat. Nu ne oprim niciodată din a inova
Alimentația modernă și microplasticele, factori declanșatori în bolile digestive. Dr. Răzvan Iacob: Unul din triggerii importanți
Mâncăm boala cu lingura. Alimentația care ne distruge sistemul digestiv.