
Otrava din mâncare, o campanie DC Medical: Într-un lot de ceapă din județul Tulcea a fost găsită o substanță extrem de toxică, interzisă de mai bine de 30 de ani în România. Nu este un caz singular. Cine ar t...
Cum ajung substanțele interzise în farfuriile noastre? Cine este răspunzător pentru această problemă de sănătate publică? DDT este un pesticid organoclorurat care a fost utilizat pe scară largă în agricultură în perioada anilor 1940 până în anii 1970.
Cu toate acestea, utilizarea extensivă a DDT-ului a dus la preocupări semnificative legate de impactul său asupra mediului și sănătății umane. DDT-ul este persistent în mediu și se acumulează în lanțurile alimentare, devenind din ce în ce mai concentrat pe măsură ce trece de la organisme mici la cele mari.
A fost asociat cu numeroase efecte adverse asupra sănătății umane, inclusiv cancerul, tulburările endocrine și afectarea sistemului reproducător.
Cum ajunge DDT-ul în farfurie
Dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de Urgență și toxicolog, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL cum ajunge acest pesticid în farfuriile noastre.
"Concentrația maximă admisă este de ordinul microgramelor, adică. Poate ajunge din agricultură, din solurile contaminate istoric. Principala sursă de expunere este hrana. Legumele, salatele, verdețuri, spanac sunt cultivate în soluri contaminate recent sau poluate istoric. Poate să fie și în peștele din apele poluate, lapte și produse lactate. Poate să ajungă din mai multe surse.
Există o rețea de centre de referință pentru calitatea alimentară. Sunt testate și în România, dar sunt testate aleatoriu și în alte state. Așa ceva nu ar trebui să ai în piață!
Aceste centre ar trebui să fie absolut esențiale", a explicat dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar Medicină de Urgență, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
Alimente contaminate - FOTO: Freepik @Drazen Zigic
Cine e responsabil pentru comercializarea acestor alimente contaminate
Responsabilitatea pentru comercializarea alimentelor contaminate cu DDT sau alte substanțe chimice este împărțită între mai multe părți implicate în lanțul alimentar, inclusiv producătorii, procesatorii, distribuitorii, comercianții și autoritățile de reglementare.
"Când mergem la piață sau magazin nu trebuie să fim toxicologi și nici protecția consumatorului. În momentul în care apare așa ceva pe piață, ar trebui să dispară două instituții:
- magazinul care îl comercializează
- cei care l-au aprobat, o sumedenie de instituții.
Ce fac pentru mine? Eu nu pot să testez acasă. Nu am laborator de toxicologie în apartament. Eu, ca și cumpărător, în momentul în care intru într-o autoritate care vinde produse alimentare, trebuie să am garanția că sunt comestibile și nu au efecte toxice asupra organismului.
Din moment ce apar pe piață, înseamnă că avem o problemă reală", a mai precizat dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar Medicină de Urgență.
* DC Medical a lansat o nouă campanie intitulată Otrava din farfurie
-
-
Ce spune parfumul tău despre cine ești cu adevărat21.09.2025, 19:59
-
-
Suplimentele obișnuite care pot bloca efectul warfarinei21.09.2025, 17:24
-
Șase lucruri surprinzătoare legate de Alzheimer21.09.2025, 15:36
Te uiți la Insula Iubirii? Uite ce fel de om ești. Radu Leca îți dezvăluie problema
Analiza sistemului medical românesc. Dr. Bogdan Andreescu, la DC Medical și DC News
Cum previi formarea pietrelor la rinichi cu un simplu obicei zilnic
Testul care îți arată dacă faci cancer. Prof. univ. dr. Ovidiu Pop: Cifre impresionante
Lucrul nespus despre tratamentul post-AVC. Ioana Milea: Cum să accept la 26 de ani ideea de moarte?
Congelarea ovocitelor, cheia fertilității după 35 de ani. Dr. Lucia Luchian: Procedură simplă
Torsiunea testiculară: simptome și testul care pune diagnosticul. Dr. Bogdan Pârlițeanu: Trebuie intervenit în maxim 4 - 6 ore!
Cum a reușit Andreea Mantea să scape de kilogramele nedorite
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy
Conf. univ. dr. Lucia Stănculeanu explică de ce tratamentul cancerului trebuie personalizat pentru fiecare pacient
Acces inegal la sănătate. Radu Gănescu: Zona rurală este foarte deficitară la serviciile medicale. Pacienții ajung târziu
Accesul inegal la servicii medicale pune în pericol sănătatea românilor și exercitarea democratică.