
Otrava din mâncare, o campanie DC Medical: Într-un lot de ceapă din județul Tulcea a fost găsită o substanță extrem de toxică, interzisă de mai bine de 30 de ani în România. Nu este un caz singular. Cine ar t...
Cum ajung substanțele interzise în farfuriile noastre? Cine este răspunzător pentru această problemă de sănătate publică? DDT este un pesticid organoclorurat care a fost utilizat pe scară largă în agricultură în perioada anilor 1940 până în anii 1970.
Cu toate acestea, utilizarea extensivă a DDT-ului a dus la preocupări semnificative legate de impactul său asupra mediului și sănătății umane. DDT-ul este persistent în mediu și se acumulează în lanțurile alimentare, devenind din ce în ce mai concentrat pe măsură ce trece de la organisme mici la cele mari.
A fost asociat cu numeroase efecte adverse asupra sănătății umane, inclusiv cancerul, tulburările endocrine și afectarea sistemului reproducător.
Cum ajunge DDT-ul în farfurie
Dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de Urgență și toxicolog, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL cum ajunge acest pesticid în farfuriile noastre.
"Concentrația maximă admisă este de ordinul microgramelor, adică. Poate ajunge din agricultură, din solurile contaminate istoric. Principala sursă de expunere este hrana. Legumele, salatele, verdețuri, spanac sunt cultivate în soluri contaminate recent sau poluate istoric. Poate să fie și în peștele din apele poluate, lapte și produse lactate. Poate să ajungă din mai multe surse.
Există o rețea de centre de referință pentru calitatea alimentară. Sunt testate și în România, dar sunt testate aleatoriu și în alte state. Așa ceva nu ar trebui să ai în piață!
Aceste centre ar trebui să fie absolut esențiale", a explicat dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar Medicină de Urgență, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
Alimente contaminate - FOTO: Freepik @Drazen Zigic
Cine e responsabil pentru comercializarea acestor alimente contaminate
Responsabilitatea pentru comercializarea alimentelor contaminate cu DDT sau alte substanțe chimice este împărțită între mai multe părți implicate în lanțul alimentar, inclusiv producătorii, procesatorii, distribuitorii, comercianții și autoritățile de reglementare.
"Când mergem la piață sau magazin nu trebuie să fim toxicologi și nici protecția consumatorului. În momentul în care apare așa ceva pe piață, ar trebui să dispară două instituții:
- magazinul care îl comercializează
- cei care l-au aprobat, o sumedenie de instituții.
Ce fac pentru mine? Eu nu pot să testez acasă. Nu am laborator de toxicologie în apartament. Eu, ca și cumpărător, în momentul în care intru într-o autoritate care vinde produse alimentare, trebuie să am garanția că sunt comestibile și nu au efecte toxice asupra organismului.
Din moment ce apar pe piață, înseamnă că avem o problemă reală", a mai precizat dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar Medicină de Urgență.
* DC Medical a lansat o nouă campanie intitulată Otrava din farfurie
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-
Biopsia lichidă, rol în diagnosticul și supravegherea dinamică a cancerului
Ce nu ți-a spus nimeni despre biopsia clasică. Adevărul care te va surprinde.
Dermatita atopică NU e o formă de alergie. Dr. Alin Nicolescu: Provoacă astm sau rinită
La cât timp de la întârzierea menstruației trebuie să mergi la medic. Dr. Emel Nuraltay: În orice moment
Cum previi formarea pietrelor la rinichi cu un simplu obicei zilnic
Alimentația modernă și microplasticele, factori declanșatori în bolile digestive. Dr. Răzvan Iacob: Unul din triggerii importanți
Mâncăm boala cu lingura. Alimentația care ne distruge sistemul digestiv.
România, pe locul 1 la infecțiile care duc la cancer. Dr. Beatrice Anghel: Țară fruntașă
Te uiți la Insula Iubirii? Uite ce fel de om ești. Radu Leca îți dezvăluie problema
De ce zace aparatura medicală modernă în spitale și nu poate fi folosită. Dr. Adriana Mihalaș: Le țin sub folie. Nu le folosesc niciodată
De ce zace aparatură medicală modernă în spitale și nu poate fi folosită.