Exercițiul important pentru creier. Vlad Ciurea: Eu îi zic "prăjiturica creierului"

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Exercițiul important pentru creier - Foto: Freepick / Youtube Damian Drăghici
Exercițiul important pentru creier - Foto: Freepick / Youtube Damian Drăghici

Medicul Vlad Ciurea a explicat cum ne menținem creierul sănătos. Ce este "prăjiturica creierului".

Medicul neurochirurg Alexandru Vlad Ciurea a vorbit despre cum să ne antrenăm creierul pentru a fi mai liniștiți și echilibrați și a explicat ce înseamnă "prăjiturica creierului".

Sănătatea creierului este starea de funcționare a creierului în domeniile cognitiv, senzorial, socio-emoțional, comportamental și motor, permițând unei persoane să își realizeze întregul potențial pe parcursul vieții, indiferent de prezența sau absența unor tulburări.

Căscatul: ce boli ascunde. Medic, declarația care a amuzat Internetul: Căscatul excesiv nu e de la oboseală ci este de la deochi, precum și durerea de cap

Testul care-ți arată dacă ai cancer de esofag, stomac, rect sau colon: Ar trebui să știe toată lumea! Semnul îl ignorăm și zicem că ne trece mâine

Reflux gastroesofagian și Sindromul Barrett: simptome, tratament. Cum știi că ai reflux și ce cancer riști: E tot mai frecvent. Pastilele pentru arsură nu sunt singura soluție

Diferiți factori determinanți legați de sănătatea fizică, mediile sănătoase, siguranța și securitatea, învățarea pe tot parcursul vieții și conexiunea socială, precum și accesul la servicii de calitate influențează modul în care creierul nostru se dezvoltă, se adaptează și răspunde la stres.

Aceștia fac loc strategiilor de promovare și prevenire pe tot parcursul vieții. Optimizarea sănătății creierului prin abordarea acestor factori determinanți nu numai că îmbunătățește sănătatea mintală și fizică, dar creează, de asemenea, efecte sociale și economice pozitive care contribuie la o mai mare bunăstare și ajută la progresul societății.

Cu toate acestea, afecțiunile care afectează creierul și sistemul nervos în general apar de-a lungul vieții și se caracterizează prin perturbări ale creșterii creierului, deteriorarea structurii creierului și/sau afectarea funcționării creierului. Acestea includ, de exemplu, afecțiuni congenitale și de neurodezvoltare, precum și tulburări neurologice de-a lungul vieții. Asistența medicală și socială pentru aceste afecțiuni necesită colaborări multisectoriale și interdisciplinare, cu o abordare holistică centrată pe persoană, axată pe promovare, prevenire, tratament, îngrijire și reabilitare, precum și pe implicarea activă a persoanelor cu experiență de viață, a familiilor acestora și a îngrijitorilor, potrivit OMS.

6 sfaturi pentru a-ți menține creierul sănătos. Vlad Ciurea: Eu îi zic "prăjiturica creierului"

 

"Orice fel de discuție, orice participare verbală, auditivă, melodie, mișcare, toate stimulează creierul. În clipă în care zaci într-un colț, acolo te găsește Dumnezeu", spune medicul Alexandru Vlad Ciurea.

"E bine ca tu să te miști. Mișcarea face parte din ființa umană. Avem mișcarea browniană, care este în organism peste tot. Mă mișc și fac orice îmi place mie.

De exemplu mie îmi place un anumit fel de muzică. Îmi pun muzica aceea și imediat renasc. Mă simt foarte bine pe muzica latino. Fiecare cum dorește în acest lucru.

Îmi plac anumite băuturi, puțin acidulate. Nu, nu mă refer la altcool. Puțin acidulate, mă relaxează acest lucru. Deci fiecare cum îi place, dar nimic nu trebuie în cantitate mare.

Eu îi zic "prăjiturica creierului". Dacă intervine ceva, un spectacol la operă, la teatru, o mare prăjiturică este, un tort. Dar nu mă refer la ceva dulce. Este "prăjiturica spirituală" dacă vreți, și e bine să ne-o căutăm.

Să stimulezi mereu creierul, să îi dai ceva nou, o curiozitate. Avem curiozitatea locului. Căutați ceva nou, plăcut. Picătură cu picătură.

Să căutăm mereu compania în jur. Dacă găsim și o piață, este minunat, sau o piață de flori.

Muzica ne face bine la orice. Și când intru în casă, dau drumul la muzică. Toată dimineața nu ascult știri, decât să aflu cum e vremea, atât, și apoi trec numai pe muzică", a mai spus Vlad Ciurea, la Antena 3 CNN.

Modificările la nivelul corpului și creierului sunt normale pe măsură ce îmbătrâniți. Cu toate acestea, există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a încetini orice declin al memoriei și pentru a reduce riscul de a dezvolta boala Alzheimer sau alte demențe.

Iată șase lucruri pe care le recomand pacienților mei, în ordinea importanței:

1. Faceți exerciții fizice în mod regulat

Exercițiile fizice au multe beneficii cunoscute, iar activitatea fizică regulată este benefică și pentru creier. Mai multe studii de cercetare arată că persoanele active din punct de vedere fizic sunt mai puțin predispuse să experimenteze un declin al funcțiilor mentale și au un risc mai mic de a dezvolta boala Alzheimer.

Aceste beneficii rezultă din creșterea fluxului sanguin către creier în timpul exercițiilor fizice. De asemenea, tinde să contracareze o parte din reducerea naturală a conexiunilor cerebrale care apare în timpul îmbătrânirii, inversând unele dintre probleme.

Încercați să faceți exerciții fizice de mai multe ori pe săptămână, timp de 30 până la 60 de minute. Puteți să vă plimbați, să înotați, să jucați tenis sau să faceți orice altă activitate aerobică moderată care vă crește ritmul cardiac.

2. Dormiți suficient de mult

Somnul joacă un rol important în sănătatea creierului. Unele teorii afirmă că somnul ajută la eliminarea proteinelor anormale din creierul dumneavoastră și consolidează amintirile, ceea ce vă stimulează memoria generală și sănătatea creierului.

Încercați să dormiți șapte până la opt ore consecutive de somn pe noapte, nu somn fragmentat în intervale de două sau trei ore. Somnul consecutiv oferă creierului timpul necesar pentru a consolida și stoca eficient amintirile. Apneea de somn dăunează sănătății creierului dumneavoastră și ar putea fi motivul pentru care vă puteți lupta pentru a obține ore consecutive de somn.

3. Mâncați o dietă mediteraneană

Dieta dumneavoastră joacă un rol important în sănătatea creierului dumneavoastră. Luați în considerare posibilitatea de a urma o dietă mediteraneană, care pune accentul pe alimente pe bază de plante, cereale integrale, pește și grăsimi sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline. Aceasta încorporează mai puțină carne roșie și sare decât o dietă americană tipică.

Studiile arată că persoanele care urmează îndeaproape o dietă mediteraneană sunt mai puțin predispuse să aibă boala Alzheimer decât persoanele care nu urmează această dietă. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina ce părți ale dietei ajută cel mai mult la funcționarea creierului.

Cu toate acestea, știm că acizii grași omega care se găsesc în uleiul de măsline extravirgin și în alte grăsimi sănătoase sunt vitale pentru ca celulele să funcționeze corect, par să scadă riscul de boli coronariene, să crească concentrarea mentală și să încetinească declinul cognitiv la adulții în vârstă.

4. Rămâneți activi din punct de vedere mental

Creierul tău este asemănător unui mușchi - trebuie să-l folosești sau să-l pierzi. Există multe lucruri pe care le puteți face pentru a vă menține creierul în formă, cum ar fi să faceți cuvinte încrucișate sau Sudoku, să citiți, să jucați cărți sau să asamblați un puzzle. Considerați că este vorba de un antrenament încrucișat al creierului dumneavoastră. Încorporați diferite tipuri de activități pentru a crește eficiența.

Majoritatea echipelor de îngrijire a sănătății nu recomandă programele de antrenament cerebral plătite disponibile. Aceste programe promit adesea rezultate exagerate sau se concentrează pe abilități de memorare care nu sunt utile în viața de zi cu zi. Creierul dvs. poate obține un antrenament la fel de bun prin lectură sau provocându-vă cu puzzle-uri. În cele din urmă, nu vă uitați prea mult la televizor, deoarece aceasta este o activitate pasivă și nu face mare lucru pentru a vă stimula creierul, potrivit Mayo Clinic Health System.

5. Rămâneți implicat din punct de vedere social

Interacțiunea socială ajută la îndepărtarea depresiei și a stresului, care pot contribui la pierderea memoriei. Căutați oportunități de a vă conecta cu cei dragi, cu prietenii și cu alte persoane, mai ales dacă locuiți singur. Cercetările leagă izolarea de atrofierea creierului, așa că rămânerea activă din punct de vedere social poate avea efectul opus și poate întări sănătatea creierului.

6. Păstrați-vă vasele de sânge sănătoase

Sănătatea arterelor și a venelor dvs. este importantă pentru sănătatea inimii, dar este, de asemenea, esențială pentru sănătatea creierului. Faceți-vă verificați regulat tensiunea arterială, glicemia și colesterolul și luați măsuri pentru a vă menține cifrele într-un interval normal.

Creșteți activitatea fizică, adoptați o dietă mediteraneană și reduceți consumul de sodiu pentru a scădea valorile tensiunii arteriale și ale colesterolului. În cele din urmă, consumul de tutun și de alcool au și ele un impact asupra sănătății creierului, așa că nu consumați alcool decât cu moderație și nu fumați. Consumul moderat de alcool este definit ca până la un pahar pe zi pentru femei și până la două pahare pe zi pentru bărbați.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel