Favipiravir ar putea ajunge în farmacii. Alexandru Rafila: Căutăm o soluție. Antiviralele sunt toxice, nerecomandate la vârsta fertilă

Dana Lascu |
Data publicării:
Rafila, despre refugiații veniți din Ucraina
Rafila, despre refugiații veniți din Ucraina

Ministrul Sănătății, prof dr Alexandru Rafila, a explicat că se caută o soluție pentru introducerea în farmaciile cu circuit deschis a unor medicamente antivirale precum Favipiravir, accentuând însă că astfel de medicamente sunt toxice și nerecomandate femeilor și bărbaților care au vârsta fertilă.

„Am făcut multe lucruri, încercăm să facem multe lucruri Și avem două sau trei categorii de medicamente antivirale. Este vorba despre medicamentele inovative - sunt două medicamente inovative (...) care sunt foarte avansate cu procedurile de autorizare la nivelul Agenției Europene a Medicamentului. Ne-am întâlnit cu reprezentanții ambelor companii și am stabilit încheierea unor protocoale care să asigure, încă din primele momente ale disponibilității acestor medicamente, produsele pentru România. Și am stabilit modul în care se vor achiziționa", a declarat prof dr Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, la Parlament.

El a subliniat că aceste medicamente, însă, nu se administrează tuturor celor care se infectează, ci pacienților care au anumiți factori de risc și la care complicarea infecției este posibilă.

În afară de aceste medicamente, a adăugat Alexandru Rafila, mai sunt anticorpii monoclonali, care sunt în continuare foarte eficienți față de varianta Delta, dar sunt mai puțin eficienți față de varianta Omicron, și se așteaptă să se constate care vor fi produsele care se califică pentru această nouă variantă.

„Iar cea de-a treia categorie de antivirale - așa-zis tradiționale: Arbidol și Favipiravir. Căutăm o soluție pentru cel de-al doilea, dar aici avem o problemă legată de opiniile comisiei de specialitate de boli infecțioase ale Ministerului Sănătății, pentru că o procedură de emitere a unei autorizații pentru nevoi speciale a unui astfel de produs, trebuie să aibă în spate o documentare științifică a efectului favorabil al acestor medicamente. Pentru Favipiravir există un studiu, un singur studiu care demonstrează reducerea duratei bolii, dar nu cu influență asupra mortalității și asupra cazurilor grave, iar pentru Arbidol, în ceea ce privește infecția cu noul coronavirus, nu există niciun fel de dovadă științifică a efectelor acestora", a explicat ministrul.

Alexandru Rafila a adăugat că România este membră a UE și, din această perspectivă, modul de autorizare și de utilizare a medicamentelor în Uniune este strict reglementat.

„Cred că putem face pași înainte, să existe în farmaciile cu circuit deschis Favipiravir - asta este ceea ce ne dorim. Noi am luat legătura și cu producătorul de la Terapia Cluj, să încercăm să găsim o soluție astfel încât el să fie disponibil și în România. Dar, repet, aceste medicamente sunt medicamente care sunt toxice. De exemplu, pentru Favipiravir, trebuie foarte mult reținere din partea femeilor aflate la vârste fertile - apropo de discuțiile care au existat legate de vaccin, care sunt fanteziste. De data asta, e o indicație clară atât pentru femeile aflate la o vârstă fertilă, cât și pentru bărbați, pentru că sunt medicamente care pot avea anumite efecte care se numesc efecte teratogene”, a menționat ministrul Sănătății.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel