Febra, de la supraîncălzire la infecții. Medic, avertisment: Antibioticele, administrate necorespunzător

Sonia Baciu |
Data publicării:
febra de la supraincalzire la infectii. FOTO Pexels @ Towfiqu barbhuiya
febra de la supraincalzire la infectii. FOTO Pexels @ Towfiqu barbhuiya

Cum putem face diferența între febra din cauza supraîncălzirii copiilor și cea din cauza infecțiilor. 

Medicul neonatolog Vlad Dima a vorbit despre temperatura ideală la care trebuie să stea bebelușii, dar și despre provocările pe care le au tinerii părinți mai ales când vine vorba de a face diferența între un copil supraîncălzit și unul cu febră.

Primul an de viață al bebelușilor, unul cu extremitățile reci

”Păi să începem cu temperatura din mediul ambiant. În primul și în primul rând, ar trebui să țină cont mămicile și părinții, în general, că acasă au nevoie de o temperatură de maxim 24 de grade. Pot folosi aparatele de aer condiţionat pentru a menține această temperatură, și bebeluşul va putea fi ținut maxim cu un body cu mânecă scurtă, nefiind nevoie de alte rânduri și rânduri de haine.

Un motiv de îngrijorare pentru tinerii părinți sunt extremitățile reci ale nou-născuților. Ar trebui să obișnuiască cu ideea pentru că până la un an, oricum extremitățile vor avea tendința să fie mai reci, însă treptat, treptat se vor încălzi”, a explicat medicul neonatolog Vlad Dima la ”Sfat de Sănătate” de la Antena 3.

Copilul înfofolit și febra

”Din păcate, există destul de multe cazuri în care nou-născuții sunt supraîncălziți printr-un exces de haine. Și un copil care este supra încălzit, în primul rând va fi letargic.

De asemenea, un copil supraîncălzit odată ce îl vom dezbrăca, vom constata că are o iritație pe piele. Poate exista și febra generată de supraîncălzire, care la vârste mici, este cel mai des motiv de febră. 

De asemenea, alt motiv de apariție a febrei la vârste mici este febra prin deshidratare, adică nou-născuți care nu au primit suficient lapte matern și au continuat să scadă în greutate și organismul reacționează generând această febră”, a mai spus medicul.

Nu le mai dați copiilor antibiotic când au febră. Mihai Craiu, mesaj ferm: MOR din cauza germenilor rezistenți la antibiotic

Care sunt primii pași înainte de administrarea antitermicelor

”În ceea ce privește valorile temperaturii, că aici de multe ori părinții se grăbesc să trateze o așa-zisă febră la valoare de 37 și ceva...

Nu vorbim în niciun caz de tratament administrat la 37 de grade și ceva! Pur și simplu încercăm întâi niște metode simple și anume să dezbrăcăm copilul, să îl lăsăm în pampers, să ne asigurăm că în cameră nu avem o temperatură prea ridicată.

Și dacă după ce am făcut aceste manevre, temperatura continuă să crească și depășește pragul de 38 ajunge la 38,5, atunci luăm în considerare administrarea de antitermice.

Şi întotdeauna ținem cont și de starea generală a nou-născutului. Dacă este un nou-născut cu stare generală bună, dar care are o temperatură mai crescută, foarte probabil să avem de a face doar cu o supra încălzire care va dispărea odată cu dezbrăcarea nou-născutului.

Un nou-născut care într-adevăr este bolnav, va fi febril, dar va avea și stare generală proastă”, a continuat neonatologul.

Paracetamolul, risc de insuficiență hepatică. Expert, avertisment: Cel mai periculos medicament fără prescripție

Febra nu trece cu antibiotice

”Febra în general la vârste mici, în afară de cauzele pe care deja le-am discutat, este de cauză virală. Va dura de obicei undeva la 4-5 zile și va necesita doar administrare de antitermice.

În niciun caz nu recomand administrarea de antibiotice din primele zile de febră. Din păcate, antibioticele la copii sunt foarte des utilizate, necorespunzător. Febra nu este un deficit de antibiotic!

Putem administra din prima zi de febră, dar dacă temperatura a ajuns la 38,5, nu mai devreme.

În cazul în care nu reacționează la antitermice, și aici nu vorbesc la o singură administrare de antitermice, nu reacționează la două tipuri de antitermice, temperatura continuă să crească, starea generală este alterată, atunci într-adevăr avem de a face cu un caz ce necesită o vizită la medic.

Într-adevăr, aici v-ați dus cu gândul la o zonă de infecții virale, însă să nu uităm că există și infecții bacteriene, care n-au fost descoperite încă din primele zile de la naștere, din maternitate și își fac simțită prezența undeva la ziua a 10-a - ziua a 14-a. Avem atunci de-a face cum sepsis bacterian tardiv”, a mai spus specialistul în neonatologie.

Vezi și: Ce este sepsisul și cum știi că-l ai. Craiu: La fiecare 3 secunde o viață este pierdută

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel