Ce este sepsisul și cum știi că-l ai. Craiu: La fiecare 3 secunde o viață este pierdută

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Ce este sepsisul - Foto: Freepick @kjpargeter
Ce este sepsisul - Foto: Freepick @kjpargeter

50 de milioane de oameni sunt diagnisticați cu sepsis, la nivel mondial. Ce se poate face pentru scăderea acestui număr alarmant.

Dr. Mihai Craiu atrage atenția cu privire la persoanele diagnosticate cu sepsis, atât la nivel global, unde peste 20% dintre acestea pierd lupta, dar și la nivel național, unde să dă vina ”pe greaua moștenire”, subliniind că multe dintre cazurile acestor persoane este cauza a administrării peste măsură a antibioticelor.

De altfel, medicul, într-o postare făcută pe contul său de socializare le-a transmis părinților un mesaj ferm, să nu le mai dea copiilor antibiotice atunci când aceștia au febră.

”La fiecare 3 secunde o viață este pierdută, undeva în lume... Pentru că un pacient cu sepsis pierde bătălia.

Din cele aproape 50 milioane de persoane diagnosticate cu sepsis la nivel global, 11 milioane de bolnavi nu reușesc să depășească această încercare...Ce este de făcut? In afară de așteptări nerezonabile și acuze inutile la adresa 'moștenirii grele'...

Există strategii naționale, detaliate, așa cum este cazul în Marea Britanie.

Lucrul cel mai facil de făcut (aparent) este utilizarea judicioasă a antibioticelor. Atât la om cât și în activitățile agricole. Cum? Probabil că este posibilă o mică scădere a prescripțiilor de antibiotice dacă sunt respectate Protocoalele de Diagnostic și Tratament. Sistemul medical românesc, cu toate imperfecțiunile lui, are de mulți ani aceste Protocoale”, a scris dr. Mihai Craiu, pe contul său de Facebook, adăugând că aceste protocoale sunt publice.

Nu le mai dați copiilor antibiotic când au febră. Mihai Craiu, mesaj ferm: MOR din cauza germenilor rezistenți la antibiotic

”Sceptic în privința capacității noastre de a respecta reguli”

De asemenea, medicul a subliniat că există o mare problemă privind respectarea regulilor, nu doar în privința folosirii medicației, ci și altor reguli, importante în viața de zi cu zi.

”Oare ne permitem să nu facem nimic în ce privește acest consum irațional de antibiotice? Vom fi responsabili de 2 morți prin sepsis în fiecare secundă, până în 2050...

Lupta cu microbii rezistenți este ca un război de durată. Degeaba tragem toate gloanțele în primii dușmani (eventual închipuiți sau virtuali) întâlniți în această bătălie...

Nu vom putea preveni pierderea războiului, căci vor veni alți și alți dușmani, din ce în ce mai antrenați, toată viața. Am auzit argumente de toate tipurile. Am citit comentarii punctuale referitoare la infecții cu evoluție severă, care au fost inițial tratate fără antibiotice, drept pledoarie pentru utilizarea generalizată a antibioticelor...

Și, evident, acuzele 'clasice' privitoare la 'tratamentele băbești' (ca termen peiorativ pentru prescripția ce cuprinde doar medicație simptomatică), sau supozițiile legate de evoluția bună a unui astfel de pacient dacă ar fi fost folosite precoce antibioticele. Întrebarea este simplă - putem condamna copiii noștri la a înfrunta un viitor în care orice infecție este produsă de microbi multirezistenți? Cum vor fi nașterile, operațiile de apendicită sau pneumoniile complicate în acest viitor??

Nu vreau să mă gândesc.

Pentru moment putem să respectăm cu toții protocoalele menționate. Deși sunt sceptic în privința capacității noastre de a respecta reguli. În țara în care nerespectarea Codului Rutier (pe lângă alte aspecte...) duce la o mortalitate pe șosele de 2 ori mai mare decât media UE”, a mai scris medicul Mihai Craiu.

Vezi și: Dr. Mihai Craiu, îngrijorat de o epidemie de varicelă: Hepatita misterioasă pierde din popularitate. Variola maimuței, fără motive majore de panică

Ce este sepsisul și cum știi că ai o problemă gravă de sănătate

 

Sepsisul sau septicemia este o urgență medicală care devine fatală și schimbă viața tuturor persoanelor care dezvolta această intoxicație a sângelui.

Septicemia este un răspuns inflamator al organismului, rezulatul unei infecții bacteriene masive care ajunge în sânge.

Această afecțiune poate declanșa o mulțime de schimbări ce pot deteriora mai multe sisteme de organe, iar dacă nu se intervine, se poate instala sepsisul sever sau socul septic care duce la deces.

În ceea ce privește simptomele, sepsisul se manifestă în funcție de severitatea bolii.

Pentru început, se extind vasele de sânge, scade rezistența periferică, dar și tensiunea arterială.

În plus, sepsisul de manifestă cu febră mare și frisoane, fie febră peste 38,3°C, fie temperatură mai mică de 36°C, puls crescut, tahicardie, transpirație abundentă, stare de leșin și amețeli.

În anumite cazuri, pot apărea și durerea musculară, discomfort, diaree, greață, vărsături și chiar pierderea conștiinței.

Printre cauzele sepsisului se numără fie o infecție bacteriană, fie una virală sau fungică, iar printre cele mai cunoscute sunt pneumonia, infecția abdominală, infecția la rinichi și infecția fluxului sanguin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel