Femeile sub 35 de ani au un risc de AVC ischemic mult mai mare decât bărbații de aceeași vârstă. ANALIZĂ

Dana Lascu |
Data publicării:
Migrene, dureri de cap        Foto: Pixabay
Migrene, dureri de cap Foto: Pixabay

Femeile cu vârsta de și sub 35 de au un risc mai mare cu 44% de a avea un accident vascular cerebral ischemic (AVC ischemic este cauzat de blocarea vaselor de sânge din creier) decât bărbații din aceeași categorie de vârstă, arată o nouă analiză care a cuprins 16 studii și circa 70.000 de adulți (cu vârsta între 18 și 35 de ani).

Analiza care arată că femeile sub 35 de ani au un risc de 44% mai mare de a face AVC ischemic decât bărbații de aceeași vârstă potrivit a cuprins 16 studii internaționale privind diferențele de sex în apariția accidentului vascular cerebral, și a fost publicată astăzi (link direct analiză) într-o ediție specială „Go Red for Women 2022” a jurnalului Stroke, un jurnal revizuit de experți ai Asociației Americane de AVC, o divizie a Asociației Americane a Inimii.

În articolul „Evaluarea sistematică a diferențelor de sex în accidentele vasculare cerebrale ischemice printre adulții tineri – sunt femeile tinere expuse riscului disproporționat?” (Leppert et al.), cercetătorii au analizat diferențele de incidență a accidentului vascular cerebral între femei și bărbați din diferite grupuri de vârstă ale adulților tineri. 

Ei au revizuit studiile publicate și indexate pe PubMed între ianuarie 2008 și iulie 2021, una dintre cele mai mari baze de date de cercetare online din lume, gestionată de Biblioteca Națională de Medicină de la Institutul Național american de Sănătate (NIH). Acestea au inclus studii populaționale și s-au concentrat pe adulți tineri cu vârsta egală sau mai mică cu 45 de ani. Studiile au inclus date despre orice tip de accident vascular cerebral, inclusiv AVC ischemic, AVC hemoragic (o sângerare care apare atunci când un vas de sânge slăbit se rupe), atac ischemic tranzitoriu (numit și mini-AVC, cauzat de un cheag care blochează temporar un vas de sânge) și AVC criptogenice pentru care nu se identifică o cauză cunoscută. Cele mai multe dintre accidentele vasculare cerebrale din analiză au fost AVC ischemice, care reprezintă aproximativ 87% din toate accidentele vasculare cerebrale înregistrate.

Risc mai mare, rezultate mai proaste după AVC

Cercetătorii au identificat 16 studii, inclusiv un total combinat de 69.793 de adulți tineri cu accident vascular cerebral (33.775 de femei și 36.018 bărbați), din 15 țări, inclusiv SUA, Canada, Franța și Țările de Jos.

Analiza a identificat diferențele de sex în incidența accidentelor vasculare cerebrale ischemice a fost cea mai mare și mai evidentă în rândul adulților sub vârsta de 35 de ani, cu aproximativ 44% mai multe femei decât bărbați din această grupă de vârstă care se confruntă cu astfel de AVC-uri. 

Această diferență de sex s-a redus în rândul adulților cu vârste cuprinse între 35 și 45 de ani. Diferențele de sex în grupurile de vârstă mai înaintate au fost mai dificil de determinat din cauza variabilității mari a modului în care datele au fost prezentate printre studiile din această revizuire sistemică. De asemenea, cercetătorii nu au reușit să identifice cauzele specifice din spatele prevalenței mai mari a accidentelor vasculare cerebrale la femeile tinere, comparativ cu bărbații tineri.

Potrivit cercetătorilor, incidența accidentului vascular cerebral ischemic crește exponențial odată cu vârsta și doar 15% din toate accidentele vasculare cerebrale ischemice apar la adulții sub vârsta de 50 de ani.

Pe baza analizei lor, cercetătorii au concluzionat că „factorii tradiționali de risc aterosclerotic contribuie major la accidentele vasculare cerebrale ischemice atât la bărbați, cât și la femei, și devin din ce în ce mai importanți odată cu vârsta. Cu toate acestea, acești factori de risc sunt mai puțin prevalenți la femeile mai tinere și ar putea să nu țină cont de incidența mai mare observată a accidentelor vasculare cerebrale ischemice la femeile sub 35 de ani. Femeile tinere care supraviețuiesc unui AVC Ischemic au, de asemenea, rezultate funcționale de 2-3 ori mai slabe în comparație cu omologii lor masculini”.

Risc mare și la femeile care au avut complicații în sarcină

„Constatările noastre sugerează că accidentele vasculare cerebrale la adulții tineri pot avea loc din motive diferite decât AVC-urile la adulții în vârstă și ete important să facem mai multe studii despre AVC la grupele de vârstă mai mici, astfel încât să putem înțelege mai bine ce anume expune femeile tinere la un risc mai mare de accident vascular cerebral”, a spus coautorul studiului dr Sharon N. Poisson, MD, MAS, profesor asociat la neurologie la Universitatea din Colorado, Denver. 

Analiza mai arată și că femeile cu antecedente de AVC au un risc scăzut de complicații ale sarcinii, dar că inversa nu este valabilă: femeile cu complicații ale sarcinii, cum ar fi preeclampsia și nașterea prematură, pot prezenta un risc crescut de AVC timp de mulți ani după naștere. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel