Fibroamele uterine care duc infertilitate. Cum le depistezi. Dr Mirela Nicolae explică

Georgiana Ioniță / 29 feb 2020 / 19:37
EXCLUSIV
Gravidă
Gravidă

Dr Mirela Nicolae, medic primar Obstetrică-Ginecologie la Spitalul Clinic Sanador, a vorbit la Interviurile DC News și DC Medical despre fibroamele uterine și despre cum pot fi acestea descoperite.

Fibroamele sunt înrosări ale peretelui uterin, care este format din fibre musculare și strat fibros. Potrivit medicului, în funcție de localizarea lor, acestea pot împiedica sarcina.

"Aceste fibroame, în funcție de locația lor, pot să împiedice sarcina. Un fibrom localizat în afara uterului, nu deranjează o pacientă decât dacă are niște dimensiuni mari și are efect de compresie pe organele din jur.
Dacă e localizat în partea anterioară a uterului, poate să apese pe vezica urinară, cu senzația de urinat frecvent și chiar un risc de infecții urinare recurente, iar dacă este localizat în partea posterioară, poate să apese pe rect și să dea constipație de grade variate. Însă ăn aceste situații, nu afectează capacitatea femeii de a rămâne gravidă", a explicat medicul.

Pericolul vine însă în momentul în care fibroamele sunt localizate în peretele uterin, pentru că împiedică ovulul să se implanteze.

Programare Sanador

"Dacă acesta este localizat în grosimea peretelui uterin, mai ales spre cavitatea uterină sau chiar în cavitatea uterină, aici va funcționa ca un sterilet și va împiedica ovulul să se implanteze", a subliniat medicul.

Potrivit Dr Mirela Nicolae, fibroamele uterine pot fi depistate relativ ușor, printr-o investigație de rutină. Mai precis, printr-o ecografie transvaginală, care poate să ne arate dacă există chisturi, ovare polichistice sau fibroame la nivelul uterului.

"Ecografia transvaginală este o investigație de rutină și nu prezintă absolut niciun risc pentru pacientă.
Se efectuează cu o sondă specială, transvaginală, care, pentru măsuri de igienă, este protejată cu un prezervativ de unică folosință. Aceasta ne oferă informații din sfera genitală feminină. Ne oferă informații asupra uterului și asupra ovarelor. O ecografie normală este cel mai fericit caz, dar asta nu înseamnă că nu există probleme. Trompele uterine nu pot fi vizualizate ecografic decât în momentul în care apar modificări la nivelul lor. De cele mai multe ori ele nu pot fi evidențiate prin această metodă", a mai spus medicul. 

Următiți mai jos interviul integral.

 

 
Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy