Fibromialgia, 10 motive care pot să cauzeze durerile musculare: ce rol are vitamina D

Angela Sabău |
Data publicării:
Durerile de picioare pot fi ameliorate cu ortezele găsite în magazin
Durerile de picioare pot fi ameliorate cu ortezele găsite în magazin

Fibromialgia este o afecțiune care produce durere și rigidizarea mușchilor. Dacă suferiți de această afecțiune, este posibil să fiți mai sensibil la durere decât majoritatea oamenilor.

Iată 10 motive care pot să cauzeze fibromialgia:

Boala Lyme

În primele 3 până la 30 de zile după ce ați fost mușcat de o căpușă infectată cu boala Lyme, este posibil să observați dureri musculare și articulare împreună cu erupții cutanate, ganglioni limfatici umflați, febră și frisoane. Dacă aveți aceste simptome, consultați medicul. Lăsată netratată, boala Lyme poate determina articulațiile să devină mai rigide și mai dureroase în timp.

Artrită

Artrita vine sub multe forme. Multe dintre ele provoacă rigiditate, umflături, roșeață și o gamă redusă de mișcare la nivelul articulațiilor. Când nu vă puteți mișca articulațiile, mușchii din jurul lor tind să devină rigizi și dureroși. Riscul de a face artrită crește odată cu îmbătrânirea și este mai probabil să aveți dacă acestea apar în familia dvs. sau dacă răniți o articulație.

Rabdomioliza

Sportivii de anduranță, pompierii, oamenii din armată și adulții în vârstă care nu se pot ridica din cădere pentru o perioadă lungă de timp sunt cu cel mai mare risc de a suferi rabdomioliză. Această afecțiune rară provoacă durere musculară, slăbiciune și umflături din cauza deteriorării țesutului muscular. Poate pune viața în pericol. Anumite medicamente, droguri ilegale, leziuni musculare și deshidratare severă sau supraîncălzire o pot provoca.

COVID-19

Unul dintre cele mai frecvente simptome timpurii ale COVID-19, după febră, tuse și dureri în gât, este durerea și slăbiciunea musculară. Cu cât este mai gravă boala COVID-19, cu atât veți avea aceste simptome musculare o perioadă mai îndelungată.

Gripa

Senzația de dureri musculare pe care o aveți atunci când gripa se instalează este rezultatul răspunsului sistemului imunitar la virus, nu al gripei în sine. Deși problemele comune de răceală și sinuzite vă pot produce, de asemenea, dureri, cele din timpul gripei tind să fie mai severe.

Efecte secundare ale medicamentelor

Unele medicamente care scad colesterolul (cum ar fi statinele) vin cu durere musculară și leziuni ca efect secundar. Acestea provoacă dureri musculare, oboseală sau slăbiciune pentru aproximativ 10% până la 20% dintre persoanele care le iau. Este rar, dar statinele pot provoca rabdomioliză, o afecțiune rară care duce la durere musculară, slăbiciune și umflături din cauza defectării țesutului muscular.

Anemie

Deși anemia (un număr scăzut de celule roșii din sânge) nu provoacă de obicei durere, lipsa de oxigen din țesuturi poate face senzații de slăbiciune și oboseală. Este adesea un semn că aveți nevoie de mai mult fier în sânge. De asemenea, puteți simți că vă e frig, respirație scurtă, amețeală sau bătăi neregulate ale inimii și pielea palidă.

Scleroză multiplă

Spasticitatea musculară este un simptom muscular comun atunci când aveți scleroză multiplă. Spasticitatea este o senzație de rigiditate sau de strângere - spasme sau contracții musculare lungi care apar sporadic. Aceste spasme se pot întâmpla oriunde, dar sunt mai frecvente când sunteți în poziția în picioare.

Nivel scăzut de vitamina D

Avem nevoie de vitamina D pentru a funcționa bine. Poate fi obținută din lumina soarelui și din unele alimente. Când nu obținem suficientă vitamina D, poate provoca dureri articulare și crampe musculare.

Lupus

Peste 90% dintre persoanele cu boală autoimună lupus vor avea dureri la nivelul mușchilor și articulațiilor la un moment dat. Aproximativ jumătate au dureri musculare ca unul dintre primele lor simptome. Este obișnuit să aveți dureri musculare în timpul unei erupții de lupus, arată medicinenet.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel