Florin Buicu: Legea vaccinării, anunț de ultimă oră! Problemă de nuanță

Dana Lascu |
Data publicării:
Deputatul - doctor Corneliu Florin Buicu Foto: arhiva personala
Deputatul - doctor Corneliu Florin Buicu Foto: arhiva personala

Dr Florin Buicu, președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, a explicat la RoVaccin 2019 stadiul în care se află Legea vaccinării și care sunt piedicile din calea aprobării ei.

Legea vaccinării a ajuns în Camera Deputaților la sfârșitul anului 2017, dar nici acum nu a trecut de trei din cele șapte comisii de specialitate care trebuiau să facă raport pe marginea ei, pentru ca propunerea legislativă să fie supusă votului în plen. De ce avem această întârziere a explicat dr. Florin Buicu, președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților.

„Intru direct în subiectul zilei, pentru că vreau să mă refer la ceea ce spunea doamna conferențiar Diana Păun legat de faptul că Legea vaccinării ar fi intrat într-un con de umbră. Nu! Nu ai intrat într-un con de umbră! Dar trebuie să găsim varianta corectă între obligativitatea unui act medical și consimțământul informat pentru orice act medical prevăzut de Legea drepturilor pacientului. Discuțiile care au avut loc merg spre obligativitatea informării, este o problemă de nuanță, lucru cu care și societățile profesionale sunt de acord. Lucrurile care trebuie dezvoltate în continuare și care trebuie discutate - și aici apelez inclusiv la sprijinul dumneavoastră, pentru a crea cadrul - merg și către soluții noi legate de eventuala decontare a vaccinărilor de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate, pentru grupe de risc sau nu. Și aici specialiștii trebuie să vină cu propuneri și cu soluții, și să găsim mecanismele cele mai corecte", a dezvăluit deputatul.

Sănătatea, buget de 10 miliarde de euro

Florin Buicu spune că anul acesta, Sănătatea având cel mai mare buget post-decembrist, ar trebui să depășim stadiul de vorbe și să trecem la fapte.

„Trecând de toate aceste aspecte, trebuie totuși subliniat faptul că bugetul pe care Sănătatea îl are în acest an este cel mai mare buget aprobat până acum. Chiar dacă până acum existau sume aprobate în buget la începutul anului și ulterior la rectificările de buget erau alocate sumele necesare, în acest an Sănătatea are cel mai mare buget din ultimii zeci de ani. Vorbim de peste 10 miliarde de euro, însemnând bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și al Ministerului Sănătății. Trebuie să găsim împreună, și vă invit la acest dialog, soluțiile prin care vaccinarea și nu numai, să poată fi făcută nu numai discutată!", a puctat Florin Buicu în discursul pe care l-a ținut în deschiderea celei de-a 7-a Conferințe Naționale RoVaccin 2019, care se desfășoară azi, la București.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel