Florina Raicu, Cercetător genetician: Putem face fiecare maximum 144 de teste pe zi

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
 Florina Raicu, cercetător genetician și asistent universitar la UMF Carol Davila. FOTO Facebook
Florina Raicu, cercetător genetician și asistent universitar la UMF Carol Davila. FOTO Facebook


Florina Raicu, cercetător genetician și asistent universitar la UMF Carol Davila, afirmă că un specialist poate gestiona într-o zi maximum 144 teste de coronavirus.

Cercetătorul genetician a explicat într-o postare pe Facebook care este procedura prin care se operează testele de coronavirus realizate cu echipamentele Real Time – PCR.

"Deci, la masa de lucru te poți apuca de un singur „run" cu maxim 24 de probe odată. Cine spune că poate procesa mai multe odată minte. De unde vine tehnic acest număr? Pai exclusiv de la capacitatea standard a unei centrifugi. Da! Pentru că probele trebuie minim procesate înainte de orice alta etapa de lucru. Asta înseamnă că odată ajunse pe masa de laborator trebuie făcute următoarele operațîi: se numerotează tuburile de reacție, se desigilează probele, se transfera probele, se adăuga prima tura de reactivi, și, în final, musai să centrifughezi. Asta este procedura în cam toate protocoalele de lucru.

Totul depinde de capacitatea unei minicentrifugi de mare viteză (necesară pentru izolarea acizilor nucleici) unde, în general, rotoarele au 24 de pozițîi. So, asta e începutul pentru că, daca nu ai un extractor automat (acesta are o capacitate de lucru asemănătoare și, că timp de lucru, este identic cu ce se întâmplă manual), care să continue munca din acest punct încolo, vă trebui să o faci tu manual. Iar procesarea manuala presupune mai multe operații pe care să le reaplici probelor: alte centrifugări, alte transferuri și alte adăugări de reactivi. În medie vorbim cam de 5 runde de centrifugare că să ajungi la final.

Eu am o viteza de lucru "exagerată", fapt ce mi-a atras uneori „criticile" colegilor, și vă spun sincer că cele 24 de probe se pot procesa în 1h daca ești foarte bun, 2,5 h daca ești începător. Deci 24 probe pe ora. Acum, tehnic, eu pot relua operația asta de maxim 3 ori pe zi. Intervine oboseala fizica și mentala: iți amorțesc mâniile, pierzi șirul probelor, încurci ordinea operațiilor, greșești și contaminezi probele intre ele. OK? Înțelegeți!?

Se lucrează cu volume extrem de mici și cu atenție mărita. Orice greșeala înseamnă compromiterea probelor și a rezultatelor! Cu un efort supraomenesc mai faci încă 3 astfel de runde. După 6 runde și 6 ore ai abia 144 de probe gata de analiza propriu-zisa!!! Ce? Credeați că s-a terminat? Nu!!! Abia acum urmează partea de RT-PCT. Alte runde de pregătire și în final încărcarea aparatului. Cele mai bune instrumente au 96 de pozițîi, dar majoritatea au 48. Cam 2,5 h durează analiza pe care o face instrumentul de RT-PCR. Apoi se interpretează rezultatele", explică cercetătorul. 

Florina Raicu a arătat că un specialist poate lucra maximum 144 de teste în 8 ore de lucru.

"Deci, tehnic, daca suprapui cele doua părți de lucru ale protocolului (adică, în timp ce un aparat merge, tu faci cealaltă parte) după aproximativ 8 h de munca epuizanta ai procesate complet cele 144 de probe.
Asta fără să luam în calcul condițiile de munca: tolerarea echipamentului de protecție, lucrul sub presiune, posibile erori care trebuie corectate din mers, posibile defecțiunii ale instrumentelor, contaminarea probelor și obligația de a relua analiza. Deci, daca aș fi superwoman, aș putea contrasemna pentru maxim 720 de analize corecte pe săptămâna. Acum faceți voi singuri calculele luând în considerare următoarele: cate laboratoare dotate complet exista, câți specialiști care să facă aceste teste exista? În cât timp?", subliniază Florina Raicu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel